Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Alleen verpakkingen vanaf 6 eieren zijn nog in de winkels van onder meer Albert Heijn, Lidl en Aldi verkrijgbaar. Volgens een woordvoerster van AH heeft het te maken met de coronarichtlijnen. ,,De fabrikant die de doosjes maakt, heeft meerdere productielijnen. Bij de lijn voor de kleinste dozen bleek dat het personeel niet de ruimte heeft om 1,5 meter afstand te houden. Als je bij wijze van spreken met tien man aan een productielijn staat om doosjes te vouwen en te bestickeren, dan kun je er niet zomaar vier tussenuit halen. Dus wij verkopen voorlopig geen kleine eierdozen meer.’’

Stilgelegd

Verpakkingsfabrikant Huhtamaki in Franeker is gespecialiseerd in eierdozen en bevestigt dat er geen kleine verpakkingen meer worden gemaakt. ,,We hebben onze kleinste productielijn inderdaad tijdelijk stilgelegd. Onze medewerkers stonden hier te dicht op elkaar, dus we moesten wel. Bij de grotere verpakkingen van onder meer 6 en 10 eieren konden we het productieproces wel volgens de richtlijnen inrichten. Die grotere verpakkingen worden ook veel meer verkocht. Dat zijn onze snellopers’’, aldus een medewerker van Huhtamaki.

Het van oorsprong Finse bedrijf produceert tussen de 400 en 500 miljoen eierdoosjes per jaar. ,,We leveren niet alleen aan Nederlandse bedrijven, maar zijn wereldwijd actief. Dus ook in veel buitenlandse supermarkten kun je momenteel geen kleine eierdozen kopen. We maken voor niemand een uitzondering.’’ 

Dikkere omelet

Toegegeven, de tijdelijke afwezigheid van kleine eierdozen is niet bepaald het grootste probleem van de coronacrisis, maar bij Huhtamaki hopen ze het productieproces snel te herstarten. ,,We zijn bezig de lijn anders in te richten, zodat ook de doosjes met 4 eieren binnenkort weer voorradig zijn. In de tussentijd raden we klanten aan iets meer ruimte in de koelkast te reserveren. En bak je omelet eens wat dikker.’’