Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Meerdere malen is deze ijssalon uitgeroepen tot de beste. Zo lieten jullie bijvoorbeeld massaal weten dat deze ijsmaker tot de top behoort via onze zoektocht naar de Beste IJssalon 2019. De Utrechtse ijsmaker Roberto Gelato gaat een ijsje maken met de smaak van Utrecht. Ideeën hierover mogen de Utrechters de komende weken zelf aandragen. Het ‘enige echte Utrechtse ijsje’ kunnen bezoekers in het openingsweekend van het vernieuwde Utrechtse Archief van 4 t/m 6 oktober gratis komen proeven.

Smaakt het ijsje naar Broodje Mario of Vocking Leverworst? Dat zijn weliswaar typisch Utrechtse producten, maar ogenschijnlijk niet zo geschikt als ijssmaak. Carlina de Lorenzo, die samen met Roberto Coletti ijssalon Roberto Gelato runt aan de Poortstraat in Utrecht, weet wel wat voorbeelden van wat de smaak van Utrecht zou kunnen zijn.

,,Pruimen van de pruimenboom die in de wijk Wittevrouwen groeit, de Utrechtse botersprits, koffie van The Village, de chocolade Domtorentjes van Blom uit de Zadelstraat of de chipolatataart van Wammes?’’, somt ze moeiteloos een aantal lekkernijen op. ,,We moeten wel kijken of we aan de grondstoffen kunnen komen. Maar dan gaan we er ook een lekker ijsje van maken.’’

IJsmaken

IJsmaker Roberto, onderscheiden als ’s werelds beste ijsmaker, maakt iedere dag ijs. ,,In de afgelopen jaren heeft hij wel honderden smaken gemaakt. Roberto heeft veel ervaring met nieuwe smaken. Elke week maakt hij een nieuwe. In onze vitrine liggen 26 ijssmaken. Sommige smaken zijn makkelijk te bereiden, maar er zijn ook smaken die Roberto wel vier of vijf keer moet overdoen voordat het goed is’’, aldus Carlina de Lorenzo.

Jouw idee aandragen?

Ideeën voor wat de ultieme smaak van Utrecht is, kunnen worden opgegeven voor 27 september op de Facebookpagina van Het Utrechts Archief. Of naar de redactie van AD Utrechts Nieuwsblad un.reageren@ad.nl.