Altijd al afgevraagd wat nu precies het verschil is tussen prosecco, cava en champagne? Dat lees je hier! 

Droog of zoet?

Witte wijn is in twee groepen te verdelen: brut en demi-sec. Waarbij demi-sec het zoetst en brut het minst zoet is. Bedenk dus voor jezelf welke smaak jouw voorkeur geniet. Ook de kleur verraadt vaak de smaak van een champagne. Over het algemeen geldt dat een donkere kleur een volle champagne met karakter is, terwijl een lichtere kleur een lichte, zachte smaak heeft.

Wijn-spijs

Voor een optimale smaakervaring stem je de champagne af op wat je eet. De zogeheten wijn-spijs combinatie. Eet je oliebollen en appelbeignets? Ga voor een zoetere bubbel. Of aan de kaasplank inclusief hartige happen? Kies dan een droge bubbel. Zo zul je merken dat de smaken van het eten en de wijn elkaar aanvullen in plaats van dat ze tegen elkaar wegvallen. 

Prijs

Een goede champagne komt met een prijs, maar toch hoeven ze niet altijd extreem duur te zijn. Al vanaf €20 kun je een mooie fles scoren. De beste haal je in de speciaalzaak, hoewel de wijnen daar wellicht net wat duurder zijn dan in de supermarkt is drank hun core-business en de kwaliteit daarom vaak beter. 

Champagne poppen

Het mag dan misschien spectaculair zijn een champagne te laten poppen maar het komt de smaak niet ten goede. Bij het schieten van de kurk en het rondspuiten van de inhoud gaat een hoop koolzuur verloren en dat beïnvloedt de smaak. Maak de fles dus voorzichtig open en geniet van een heerlijk glaasje tijdens de jaarwisseling. Ervoor of erna mag natuurlijk ook.