Kooktips

Houtskool BBQ aansteken

Steek minimaal een uur voordat je wilt barbecueën de kolen aan. Dit is om je barbecue goed op temperatuur te laten komen. Vul de barbecue met houtskool. Voorzie de bovenkant eventueel van briketten zodat het vuur langer brandt. Steek de barbecue aan beide zijden aan met aanmaakblokjes of speciale aanmaakvloeistof. Afhankelijk van de grootte van de barbecue zal deze na ongeveer een uur op temperatuur zijn. Dit is het moment waarop de houtskool en briketten grijs kleuren. Vet het rooster licht in met olie en plaats op de barbecue. Zorg voor voldoende afstand tussen de kolen en het rooster om aanbranden te voorkomen. Je bent nu klaar om te barbecueën.
 

    Let op: gebruik nooit producten om het vuur aan te wakkeren, zoals spiritus of benzine.

    Enkele tips voor het barbecueën:

    • Dep gemarineerd vlees of vis droog voordat je het grillt.
    • Leg de hete kolen aan één zijde van de BBQ, zodat je aan de andere kant producten rustig kunt grillen.
    • Geef het vlees de tijd om te grillen. Draai het vlees dus niet te vaak.
    • Gebruik een tang om vlees te draaien in plaats van een vork. Als je met een vork in het vlees prikt, lopen de sappen eruit en wordt het vlees droog.
    • Trek het vlees niet los van de grill als het vast zit. Wacht even een paar minuten; het vlees laat vanzelf los.
    • Leg tijdens het barbecueën een tak tijm en rozemarijn op de kolen. Dit geeft een heerlijke geur en bovendien ook smaak aan de producten.
    • Leg visfilets op een stukje aluminiumfolie. Hele vissen kunnen zo op het rek, maar altijd aan de minst hete kant van de BBQ.