Kooktips

Hoera voor de Nederlandse paprika

Dit jaar bestaat de paprikateelt in Nederland 50 jaar. Tijd om deze smaakvolle groente eens in het zonnetje te zetten! De van oorsprong Zuid-Amerikaanse groente is sinds 1964 in Nederland (en in andere landen) razend populair geworden en blijkt onmisbaar in de (wereld)keuken.

Paprikateelt in Nederlandse kassen
In 1964 startten de eerste telers in het Westland met de paprikateelt, in eerste instantie omdat het beter was dan het telen van druiven (de buitenlandse concurrentie voor druiventeelt werd erg groot en de paprikaplant groeit minder hoog). Op de eerste veilingen was de paprika een groot succes en zo besloten de Nederlandse telers door te gaan met de paprikateelt.

Verantwoorde paprika
Meer dan 50% van de huishoudens in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk eet wekelijks paprika. Niet zo gek als je bedenkt dat deze paprika makkelijk te verwerken is en het hoogste vitamine C-gehalte van alle groente en fruit bevat (drie keer zoveel als de sinaasappel!). De paprika bestaat in meerdere kleuren (de bekendste zijn rood, groen, geel en oranje), die je mooi kunt combineren voor een kleurrijke maaltijd. Je kunt paprika koken, (roer)bakken, verwerken in soepen of rauw eten in een salade, als verantwoorde snack en zelfs in desserts. Nieuwsgierig naar de smaakvrienden van paprika? Bekijk hier de mindmaps van Angélique Schmeinck.