Kooktips

Hoera, het aspergeseizoen is officieel geopend!

Door de relatief hoge temperaturen en de vele uren zonlicht werden de eerste asperges al in februari gestoken en kondigden verschillende regionale bedrijven al vroeg ‘het aspergeseizoen’ aan. Sinds donderdag 9 april is het officieel: het nationale aspergeseizoen is volgens traditie op de tweede donderdag van april geopend.

Het eerste kistje
Dit jaar werd het aspergeseizoen alweer voor de veertiende keer geopend met benoeming van een ‘aspergeambassadeur’. TV-kok Mathijs Vrieze was de trotse ambassadeur in het hart van de Nederlandse aspergeteelt: museum de Locht in Melderslo, Limburg. Zoals elk jaar mag de aspergeambassadeur de eerste steek verrichten en mag hij het eerste kistje asperges dubbel A in ontvangst nemen. Dan is het tijd om te proeven! Bijzondere aspergegerechten komen voorbij, zoals aspergecarpaccio, ravioli gevuld met witte asperges en manchego en asperge-ijs met fruit.

Kort aspergeseizoen
Het aspergeseizoen duurt maar kort in Nederland en door de warme temperaturen ligt het witte goud naar verwachting drie weken korter dan normaal in de winkels (tot begin juni). Naast de traditionele bereiding met ham, een gekookt eitje en boter wordt er elk jaar gezocht naar een nieuw aspergerecept, zoals een aspergevlaai, geïnspireerd op de Limburgse vlaaien.

Meer met asperges: