De basis van koken

Hoe voorkom ik dat mijn soufflé instort?

Er zijn meerdere factoren die bijdragen aan het succes van een soufflé: het opkloppen van de eiwitten, het invetten van de schaaltjes en de temperatuur van de oven. Het opkloppen van de eiwitten moet gebeuren in een vetvrije omgeving. Gebruik bijvoorbeeld citroen om de kom (en de garde) te ontvetten. De souffléschaaltjes of ramekins vet je het liefste verticaal in met gesmolten boter, zo rijst de soufflé mooi omhoog. Open nooit de oven tijdens de baktijd! De temperatuur is dan niet constant.

    Meer tips voor de perfecte soufflé:

    • Weeg alles altijd exact af. De soufflé is een delicaat product uit de patisserie, waardoor het belangrijk is dat alle hoeveelheden kloppen om het recept te laten slagen.
    • Vouw het opgeklopte eiwit altijd rustig door de andere ingrediënten, anders ontsnapt de lucht uit het mengsel.
    • Houd je aan het recept en voeg niet zomaar allerlei andere ingrediënten toe aan het soufflémengsel. Dit kan de balans verstoren en ervoor zorgen dat je soufflé niet luchtig en egaal is.
    • Gaar bij hartige soufflés de bloem in de boter ongeveer 2 minuten voordat je de melk toevoegt. Gegaarde bloem zorgt voor binding, waardoor het een mooie saus wordt in plaats van een waterige substantie. Bovendien verdwijnt zo ook de melige smaak van bloem.
    • Bestrooi je soufflévormpjes na het invetten met een beetje bloem (bij hartige soufflés) of suiker (bij zoete soufflés), zodat de boter ook daadwerkelijk aan de zijkant blijft en niet omlaag glijdt tijdens het bakken.

    Bekijk hier de lekkerste recepten voor een heerlijke soufflé!