'Hutspot' of 'wortelstamp' is een authentiek Nederlands gerecht van aardappelen, uien en wortel. De groenten worden samen gekookt in water en gestampt tot stamppot.
Chef aan het woord
Perry de Man
"Het leukste aan het najaar is dat we weer ongegeneerd ons eten mogen prakken, een kuiltje graven en daar onze jus in mikken. Wat een seizoen. Op zoek naar een hutspot recept, maar dan anders​? Dit zijn m'n favorieten. Maar voor elke variatie geldt: het kuiltje blijft."
Hutspotrecepten: 6 variaties
Klassiek wordt hutspot gegeten met klapstuk tijdens het Leidens ontzet (Laura de Grave onderzocht dit in deze video). Maar varianten met spekjes en (rook)worst zijn momenteel ook erg populair. Probeer deze 6 variaties.
Bij 500 gram hutspot (wortel en uien) gebruik je zo'n 800 gram aardappelen. De hoeveelheid aardappelen is iets minder dan bij stamppot met alleen bladgroenten, omdat hutspot naast aardappelen ook uit wortel en ui bestaat.
Hoeveel aardappelen gebruik ik per persoon in hutspot?
Reken zo'n 250 tot 300 gram aardappelen per persoon voor stamppot. Dit is een goede hoeveelheid voor een flinke bodem, zeker in combinatie met andere ingrediënten. Bij hutspot zit het meer richting 250 gram omdat de wortelen ook een stevige basis vormen.