De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books
24K op TV

Volkoren mariakoekjes

Mariakoekjes ken je vast en zeker van uit de supermarkt. Maar het is hartstikke leuk om eens zelf te maken. 

30 min. voorbereidingstijd
Direct naar recept
Volkoren mariakoekjes

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph portret

Mariakoekjes ken je vast en zeker van uit de supermarkt. Maar het is hartstikke leuk om eens zelf te maken. 

Bereidingswijze

Stap 1:
Verwarm de oven voor op 160°C boven en onderwarmte.

Stap 2:
Meng in een kom of op het aanrecht het meel, suiker, bakpoeder en het zout. Snijd de boter in blokjes. Voeg de boter toe en meng deze met je vingertoppen door het meelmengsel tot kruimels. Je kunt dit eventueel ook heel snel in de foodprocessor doen.

Stap 3:
Voeg het koude water en de vanille toe en kneed kort door tot een zacht deeg.Bestuif het deeg met wat extra meel en verpak het in plasticfolie. Laat het deeg in de koelkast minimaal 30 minuten steviger worden.

Stap 4:
Bestuif het aanrecht met wat meel en rol het deeg uit tot ongeveer 0,5 cm dikte. 
Steek met een koekjessteker rondjes uit het deeg en leg deze iets uit elkaar op een bakplaat met bakpapier. Prik er met een vork gaatjes in.

Stap 5:
Bestrijk de koekjes met een mengsel van geklutst ei en melk voor een extra mooi glans laagje. Bak de koekjes ongeveer 30 minuten in de oven en laat ze daarna volledig afkoelen.

Rudolph’s Tip:
Liever vegan Mariakoekjes? Vervang de boter door kokosvet (niet te koud) en bestrijk de koekjes met sojamelk.

Kijk iedere werkdag om 15:00 naar Rudolph's Bakery.

In dit programma deelt Meesterkok en Meesterpatissier Rudolph van Veen zijn kennis en passie voor het bakken. Hij tovert de heerlijkste zoete en hartige gerechten uit de oven, waar je zeker van zult watertanden. Rudolph weet precies hoe je de meest oogstrelende creaties maakt, en binnenkort zul jij met zijn hulp ook de show stelen met prachtige taarten, of je gezin verwennen met de lekkerste broodjes en hartige taarten. 

Bekijk de nieuwe afleveringen van Rudolph's Bakery, elke werkdag 15.00 uur op 24Kitchen, kanaal 24!

Rudolph's Bakery

Wat vond jij ervan?

Heb jij dit recept gemaakt? Of wil je graag iets vragen over dit recept? Laat het weten!

2 reacties

Ik vind het recept supermakkelijk, maar ik heb geen oven met onder-en bovenwarmte. Dus wat nu gedaan? Ik heb enkel een airfryer en een whirlpool combimagnetron met heteluchtoven...
Peter de Groot
19-01-2025
Hi,

Geen probleem! Je kunt ze in de airfryer bakken op 160°C met een bakpapiertje. Let er wel op dat de airfryer sneller bakt dan de oven, dus houd rekening met een kortere baktijd. In de combimagnetron met heteluchtfunctie kun je dezelfde instructies volgen als in het recept. Check wel regelmatig hoe de koekjes eruit zien!

Groetjes,
Team-24Kitchen
Thijs Bruins
20-01-2025

Ook lekker

Nieuwsbrief

Elke week nieuwe kook- en eetinspiratie in je mailbox?

Ontvang het heerlijke weekmenu, handige kooktips en populair nieuws over de laatste foodtrends.

Show/hide
Als je je inschrijft, ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden en erken je dat je ons Privacybeleid, ons Cookiebeleid en onze VK- en EU-privacyrechten hebt gelezen.