Künefe
Stap 1:
Breng in een steelpan 500 ml water met suiker aan de kook. Verwarm op laag vuur tot het een siroopachtige substantie heeft. Voeg de citroendruppels toe en haal de pan van het vuur.
Stap 2:
Hak de pistachenootjes fijn.
Stap 3:
Trek het kadayif-deeg uit elkaar en smelt de roomboter in een pannetje. Meng de boter door het deeg.
Stap 4:
Verdeel iets meer dan de helft van het deeg over een kleine koekenpan. Scheur de mozzarella en verdeel over het deeg. Verdeel het resterende deeg over de mozzarella en druk goed aan.
Stap 5:
Bak op laag vuur voor circa 6-7 minuten tot de onderkant goudbruin kleurt. Draai met behulp van een bord de künefe voorzichtig om. Doe in de pan en bak weer 6-7 minuten tot ook deze kant goudbruin is.
Stap 6:
Haal de pan van het vuur en leg de künefe in een diep bord. Prik met de punt van een mes een paar gaatjes en schenk de suikersiroop over de künefe. Garneer met de pistachenootjes.
Turkse koffie
Doe voor 1 kopje koffie een klontje suiker in de cezve en schenk 1 kopje water erbij. Voeg 1 à 2 theelepels Turkse koffie toe (afhankelijk van hoe sterk je de koffie wilt). Roer door en zet de cezve op het kleinste pitje van het fornuis op de laagste stand. Breng de koffie langzaam tot het kookpunt (ongeveer 10 minuten). Haal van het vuur zodra de belletjes verschijnen. Tijdens het verwarmen mag je niet meer te roeren, anders verdwijnt de schuimlaag. Schenk de koffie direct in het kopje. Herhaal deze stappen voor elk kopje koffie.
Tip van Karsu:
Lekker om de Künefe te serveren met een bolletje vanille-ijs.
1 reactie