De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

hertenbiefstuk met wildsaus

Hertenbiefstuk met wildsaus is een smaakvol hoofdgerecht voor het kerstdiner. Niet moeilijk en je maakt gegarandeerd indruk! 24Kitchen-chef Jet laat je in Lekker Feestelijk! zien hoe je het maakt.

30 min (voor)bereidingstijd
Hertenbiefstuk met wildsaus

Een recept van

Jet van Nieuwkerk

Jet van Nieuwkerk

"Hertenbiefstuk met wildsaus: hét recept voor wie indruk wil maken op familie en/of vrienden. En het allerleukste is dat het absoluut niet moeilijk is om te maken en het valt altijd in de smaak."

Bereidingswijze

Stappenplan

  1. Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook fijn. Kneus de jeneverbessen in een vijzel. Ris de tijm en rozemarijn.

  2. Karamelliseer de suiker met 1 eetlepel water in een steelpan. Blus de karamel af met de balsamicoazijn, 200 ml rode wijn en 200 ml water.

  3. Voeg de tijm, rozemarijn, ui, knoflook en jeneverbes toe. Verkruimel de bouillonblokjes boven de pan en roer door.

  4. Kook de saus tot de helft in. Snijd de ontbijtkoek in blokjes. Zeef de saus, voeg de ontbijtkoek toe en roer tot de ontbijtkoek is opgelost. Zet de saus even apart.

  5. Verhit de boter in een koekenpan. Dep de hertenbiefstukken droog en bestrooi met zout en peper.

  6. Leg de hertenbiefstukken in de pan en bak ze aan de onderkant in circa 3 minuten goudbruin. Draai de biefstukken om. Bak ook de bovenkant in circa 3 minuten goudbruin.

  7. Haal de biefstukken uit de pan en leg ze op een bord. Pak ze in met aluminiumfolie en laat 10 minuten rusten.

  8. Voeg de resterende wijn toe aan het braadvet in de pan en breng aan de kook. Voeg dit toe aan de wildsaus. Warm de saus goed door.

  9. Serveer de hertenbiefstuk met de wildsaus. Kies voor aardappelpuree en groenten naar keuze om het gerecht compleet te maken.

Hoe bereid je hertenbiefstuk?

Hertenbiefstuk bakken is eigenlijk heel simpel. Een paar handige tips en weetjes: 

  1. Hertenbiefstuk is mager vlees. Dus het is een kwestie van kort bakken en vooral lang laten rusten. 

  2. Bestrooi het vlees rijkelijk met peper en zout. Het heeft flink wat smaak nodig. 

  3. Zorg dat je pan gloeiendheet is. Je kunt het vlees bakken in olie zoals in het recept hieronder of in boter. Nadeel is wel dat boter snel verbrandt. Dreigt dat te gebeuren? Voeg simpelweg wat koude klontjes boter toe.  

  4. Wil je het vlees extra mooi hebben? De truc is arroseren. Met deze bereidingstechniek bedruip je de hertenbiefstuk met de boter uit de pan zodat het ook van boven hitte krijgt. 

Hertenbiefstuk

Hoe smaakt hertenbiefstuk?

Hertenbiefstuk is wild vlees en heeft daardoor een meer uitgesproken smaak dan een runderbiefstuk. Het vlees is donkerrood en erg mals en sappig.  

Hertenbiefstuk

Wat is lekker bij hertenbiefstuk?

Wild vlees is razendpopulair in de wintermaanden. Ze serveren het vlees dan ook vaak met groenten uit het winterseizoen. Denk daarbij aan: spruiten, een romige pastinaakpuree, geglaceerde worteltjes of paddenstoelen.  

aardappelpuree

Welke saus bij hertenbiefstuk?

Wat perfect samen gaat met hertenbiefstuk is een wildsaus. Geen liefhebber van wildsaus? Een champignonroomsaus, pepersaus of rode wijnsaus zijn ook prima opties.  

champignonroomsaus

Is hertenbiefstuk gezond?

Jazeker, hertenbiefstuk is een mager en verantwoord stukje vlees. Het vlees zit vol met omega 3, ijzer en eiwitten.  

Miniatuurvoorbeeld

Welke wijn bij hertenbiefstuk?

Ga voor rood! En dan liefst een carmenère. Ook lekker hierbij; een klassieke Bordeaux of merlot.

Miniatuur

Picnic x 24Kitchen

En de boodschappen? Die bestel je gemakkelijk in de Picnic-app. Met één klik in je mandje, morgen al op tafel. Altijd gratis thuisbezorgd!

Picnic logo

In Lekker Feestelijk! deel Jet van Nieuwkerk haar snelste recepten die je tijdens de feestdagen op tafel kan zetten. Zeg maar dag tegen de kerststress!

Lekker Feestelijk set met jet

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker