De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

cannelés uit bordeaux

Cannelés uit Bordeaux zijn een échte traktatie. Met dit recept maak je ze net zo lekker als uit de boulangerie.

90 min voorbereidingstijd
60 min oventijd
2880 min wachttijd
Cannelés uit Bordeaux

Een recept van

Raquel Palla Lorden

Raquel Palla Lorden

"Cannelés zijn zo ontzettend lekker. Om de Franse snack te maken heb je wel flink wat geduld nodig. Los daarvan is het eigenlijk niet heel lastig om te maken. On y va!" 

Bereidingswijze

Cannelé-beslag

  1.  Smelt de boter in een pan of magnetron.

  2. Snijd de vanillestokjes in de lengte open en schraap het merg eruit. 

  3. Giet de melk in een steelpan en voeg het vanillemerg en vanillestokjes toe. Breng zachtjes aan de kook, zet dan het vuur uit en laat het 5 minuten trekken.

  4. Mix ondertussen de eieren met de suiker. Voeg de gesmolten boter toe en roer door.

  5. Verwijder het vanillestokje uit de melk en schenk de melk in 3 delen bij de eieren terwijl je blijft kloppen. Zorg dat je niet te veel lucht in de eieren klopt. Voeg als laatste de rum toe en roer door. 

  6. Schenk het eierbeslag in een bak met deksel. Dek af en zet 48 uur in de koelkast.

Vormen invetten

  1.  Verwarm de cannelé-vormen kort in de oven tot ze warm aanvoelen.

  2.  Smelt de bijenwas met de boter, zorg dat het niet kookt. 

  3. Giet de was in de warme vorm en verdeel. Giet de overige was er direct uit, laat de vorm uitlekken. Herhaal dit met alle vormen. 

  4.  Wanneer de vormen zijn afgekoeld zet je ze in de koelkast tot gebruik. 

Cannelés maken

  1. Verwarm de oven voor op 250 °C.

  2.  Mix het beslag 2 minuten rustig door zodat alle suiker gelijkmatig door het beslag zit.

  3. Giet de helft van het beslag in de ingevette vormen. Laat hierbij 1,5 cm van bovenkant vrij.

    Wanneer je een standaard cannelé-vorm gebruikt zorg dan dat er 55 gram beslag in elke vorm giet. Wanneer je meer beslag in de vorm giet blijft de bovenkant wit.
     

  4. Bak de cannelés 10 minuten in de voorverwarmde oven. Verlaag daarna de temperatuur naar 180 °C en bak nog ca. 50 minuten.

  5. Haal de cannelés uit de oven en klop ze meteen uit de vormen. Laat ze 1 uur afkoelen op een koelrek voor je ze serveert. Herhaal met de rest van het beslag.

Moet ik koperen vormen gebruiken voor cannelés?

Idealiter wel. Koper geleidt warmte perfect en zorgt voor die knapperige korst rondom. Siliconen werkt niet. Liever budgetteren? Ga dan liever voor een metalen vorm, die zijn er ook en betaalbaarder.

cannelevorm

Waarom moet het beslag 2 dagen rusten?

Tijdens het rusten binden de eiwitten en het zetmeel. Dat zorgt ervoor dat de canelé vanbinnen zacht en custardachtig word en de korst beter karamelliseert. Dit rusten zorgt ook voor een betere smaak van de vanille en de rum.

Chocoladecannelés met kaneelroom

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker