De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

asperges op traditionele manier

Traditioneler dan asperges met beenham, ei en aardappelen ga je het niet vinden. Geniet van dit heerlijke lentegerecht!

35 min voorbereidingstijd
traditionele asperges

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph portret

"Ben je op zoek naar het traditionele recept voor asperges? Dan mag je dit recept niet missen! Een echte klassieker die keer op keer heerlijk smaakt."

Bereidingswijze

Heldere botersaus

  1. Smelt de boter op laag vuur en laat deze ongeveer een uur staan zonder te roeren. De eiwitten zullen naar boven drijven; schep ze voorzichtig af met een lepel. 

  2. Giet de heldere boter langzaam over in een ander pannetje en stop zodra je de witte vloeistof onderin ziet. Nu heb je geklaarde boter (heldere botersaus).

    Liever een romige saus? Maak dan hollandaisesaus in plaats van botersaus. Absoluut een heerlijke combinatie. 

Traditionele asperges met beenham en ei

  1. Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze in een pan met water en een snufje zout in ongeveer tien minuten gaar. Giet het water af en laat de aardappels nog even drogen op laag vuur zonder deksel. 

  2. Breng een pan water aan de kook, leg de eieren erin en kook ze acht minuten. Pel de eieren, haal de dooiers eruit en hak zowel de eiwitten als de dooiers apart fijn. 

  3. Schil de asperges met een dunschiller en snijd ongeveer drie centimeter van de onderkant af. Breng een pan water aan de kook met een snufje zout, suiker en een stukje foelie. 

  4. Leg de asperges erin, kook ze vier minuten en zet dan het vuur uit. Laat ze nog tien minuten in het hete water liggen om verder te garen. Hak ondertussen de peterselie fijn. 

  5. Verwarm de asperges kort in het kookvocht en verdeel ze over warme borden. Leg de ham erbovenop en serveer de aardappels ernaast. Zet de gehakte eieren, peterselie en geklaarde boter apart op tafel, zodat iedereen zelf kan opscheppen.

Welke ham met asperges?

De klassieke keuze is beenham, deze heeft een zachte, lichtzoete smaak. Maar je kunt natuurlijk variëren met andere hamsoorten als: parmaham, serranoham, coburgerham of schouderham.

supermarkt ham

Hoe eet je asperges volgens etiquette?

Dus je wilt weten hoe het heurt. De geklaarde boter of hollandaisesaus wordt meestal niet over de asperges gegoten, maar apart geserveerd. De beenham mag er wel op. Traditioneel worden asperges niet met een mes gegeten - een vork moet voldoende zijn.

Miniatuurvoorbeeld

Hoe zijn asperges het lekkerst?

Dit is afhankelijk van je smaak. Asperges zijn erg lekker met beenham en ei. Ook heerlijk: een romige asperge-ovenschotel of een witte-aspergerisotto.

Miniatuurvoorbeeld

Zoveel landen, zoveel smaken: nog zoveel om te ontdekken en te proeven! Grenzeloos Koken is terug met een nieuw seizoen en weer brengen onze chefs de beste recepten en smaken van over heel de wereld naar jouw keuken. Dit keer delen de chefs Miljuschka, Giovanni, Estée, Danny en Mounir hun herinneringen en recepten met je.

 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker