Stevig of vloeibaar. Geroosterd of ongebrand. Pindakaas komt in vele gedaantes. Onze kenners kiezen hun favoriet - dat bespaart jullie speurwerk in de supermarkt.
Getest: dit is de allerlekkerste pindakaas in de supermarkt
Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.
Dat de liefde voor pindakaas ver kan gaan, hoef je Michiel Vos niet te vertellen. Sinds vorig jaar is hij de officieuze wereld-recordhouder pindakaas eten. In 1 minuut lepelde meneer 793 gram van het smeuïge smeersel de keel in. ,,Geloof me, die nacht had mijn maag het zwaar.’’
Gek? Niet voor de man die zijn woonhuis aan de Amsterdamse Czaar Peterstraat verbouwde om plek te kunnen bieden aan ’s werelds eerste pindakaaswinkel. Tijdens deze proeverij klettert de lenteregen tegen zijn etalageruit, maar desondanks trotseert de ene na de andere klant het hondenweer voor een pot kokos-zeezout, dadel-kaneel, chilipeper- citroengras of een van de andere smaken uit het pindakaasassortiment. ,,Na de opening stonden hier letterlijk de rijen voor de deur’’, zegt Vos. ,,Zelfs de conductrice van lijn 10 rende bij de halte even snel haar tram uit om een potje te scoren.’’
Voetstuk
Logisch, vindt de zelfverklaarde pindabaas. ,,Wij zetten pindakaas op het voetstuk dat het verdient. Het is een superbijzonder product.’’ Allereerst is het spul goed voor de aarde. ,,De pindaplant neemt niet alleen voedingsstoffen op, maar verrijkt de grond ook met broodnodig stikstof. Boeren zijn er gek op.’’
Het onverzadigde vet in de peulvruchten is bovendien ook voor mensen gezond; pindakaas zonder toegevoegde suikers is vaste prik in de schijf van vijf van het Voedingscentrum. ,,En misschien wel het belangrijkst: het is gewoon onvoorstelbaar lekker. Wie houdt er nou niet van een lekkere lik pindakaas?’’
Hoe lekkere pindakaas precies moet smaken en ogen blijkt echter voor diverse interpretaties vatbaar. Het panel - Vos en drie collega’s - proeft blind een kleine dwarsdoorsnede van het supermarktschap, allemaal varianten met nootjes.
De test
Al op het oog zijn er direct grote verschillen. Calvé, Aldi en Jumbo bieden ferme smeersels; elke kwak uit de potten blijft roerloos overeind staan. ,,Het lijkt totaal niet op het papje wat je krijgt als je pinda’s maalt’’, legt Vos uit. Alleen de 100%-variant van Albert Heijn valt wel in die categorie. Het spul is zo vloeibaar dat de klodders van je mes af druipen. Ondanks een net wat te lange brandtijd, met wat wrange bitters tot gevolg, wordt het natuurlijke goedje ook qua smaak als beste beoordeeld.
Whole Earth gaat precies op de tegenovergestelde tour. Het smeersel staat als een huis, en springt bovendien in het oog vanwege de bleke kleur en een stortvloed aan stukjes noot (zelfs nog met vlies). Dat de pinda’s in deze variant van het merk ongebrand in de machine zijn gegooid, resulteert echter in een rauwe smaak met een hoog je-moet-er-van-houdengehalte.
Ook de pindakaas van Fairtrade Original is een bleekneusje; met de lichtgetinte looks waar vooral Amerikaanse peanut butter patent op heeft. Het mondgevoel is subliem: luchtig, romig, smeltend op de tong, maar zonder de kiezen aan elkaar te kitten. De karige hoeveelheid nootjes kost het merk echter een topklassering. Helaas pindakaas.
De uitslag (van hoog naar laag)
Albert Heijn 100%
Cijfer: 8
Prijs: €5,69 per kilo
Een heerlijk natuurlijke pindakaas die zo van je mes druipt. Veel pinda’s, maar net wat te zwaar gebrand - en dus ietwat bitter - en plakkerig tussen de tanden. Kan ook best een snufje zout hebben.
1 de Beste (Dirk)
Cijfer: 6
Prijs: €2,75 per kilo
Een mooie structuur: smeuïg, aardig wat stukjes en niet te droog. Helaas wordt de smaak van licht gebrande pinda’s overschreeuwd door een overdaad zout.
Jumbo biologisch
Cijfer: 6
Prijs: €6,17 per kilo
Lekker gul met nootjes, en ook nog eens mooi knapperig. Vliegt helaas wat uit de bocht qua zoet-zoutbalans. Laat ook een te droog mondgevoel achter.
Calvé extra crunchy
Cijfer: 5,5
Prijs: €17,86 per kilo
De vetste uit de test; voor de liefhebber van dikke smeersels. Veel stukjes, en toch proef je te weinig pinda’s. Ook de zoute smaak kost punten.
Whole Earth crunchy
Cijfer: 5
Prijs: €10,85 per kilo
Oogt als een vogelzaadbal: bleek en bomvol stukjes en vliesjes. Het panel proeft de ongebrande variant, en die rauwe smaak - vergezeld door te veel zout - vindt niet iedereen lekker.
Ook interessant
- 24Kitchen en Oma’s soep bundelen kracht tegen eenzaamheid van ouderen
- Hoe gezond is de nieuwe trend fibremaxxing?
- Hier haal je binnenkort gratis chocolademelk
- Dé 5 Nederlandse kerstmarkten voor foodlovers
- Mijn Voordelen
- 6x de lekkerste wortelrecepten
- 3 onmisbare culinaire steden in Oostenrijk
- Culinaire hotspots in Salzburg die je niet mag missen
- Hier moet je eten in Graz
- 24Kitchen-chefs stelen de show in nieuwe &C-special
- Een snufje te veel: waarom we nog steeds te zout eten
- Kan Hugo schapenhoeden als een local?
- Hugo proeft de Wild Atlantic Way
- Hugo ontdekt de Ierse dans
- Zo eet je traditionele Ierse bloedworst met een Corkonische twist
- Zo leef je authentiek in Dingle
- Zo leef je als een echte Dubliner
- Verrassing! Douwe Bob en MEAU te zien in special De Brigade
- &C x 24Kitchen - tips and tricks
- Is kwark gezonder dan yoghurt?