Mafe met Fufu uit Nigeria (runderstoofpotje met groente en cassave-bananendeeg)

7
Gemiddeld

Bereidingswijze

30 minuten kooktijd
150 minuten totale tijd


Mafe

Snijd het vlees in blokjes en dep het droog met keukenpapier. Bestrooi het met een beetje zout en versgemalen peper. Smelt de boter in de pan. Bak het vlees al roerend goudbruin. Pel en snijd de uien in stukjes. Voeg de ui, laurierblaadjes en de kruidnagels toe aan het vlees. Snijd de tomaten in partjes. Voeg de pindakaas, een groot glas warm water, azijn en de tomaten toe en roer goed door. Breng alles aan de kook, zet het vuur laag en stoof het vlees met de deksel op de pan in circa 2 uur gaar. Vergeet niet af en toe te roeren en te kijken of het droog kookt. Voeg eventueel nog een scheutje water toe als dit het geval is.


Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook.


Fufu

Schil en snijd de cassave in kleine stukken. Pel en snijd de bakbananen in stukken. Kook de cassave en de bakbanaan circa 40 minuten. Giet af en laat even uitwasemen in een ovenschaal. Dat betekent dat je ze nog wat na laat stomen (af laat koelen). Stamp in een vijzel de cassave en de bakbanaan fijn tot een lijmerige pap. Dit kan wel even duren. Breng eventueel op smaak met een beetje zout. Als er een gladde, maar lijmerige, massa ontstaat is de Fufu klaar. Het ziet er dan uit als brooddeeg.


Aan tafel!

Vis de laurierblaadjes uit de Mafe. Schep de Mafe op borden of in bakjes. Verdeel de Fufu (deegbal) in vieren en leg deze bij de Mafe. Je eet de Fufu samen met de Mafe. Pas bij het eten nog wel even op de kruidnagels die in de Mafe zitten.

Ingredienten

4
Personen

Mafe

  • 750 g stoofvlees
  • 40 g boter
  • 2 uien
  • 2 laurierblad
  • 3 kruidnagels
  • 4 rijpe tomaten
  • 2 el pindakaas
  • 1 el azijn

Fufu

  • 750 g cassave
  • 3 bakbananen

Klaar zetten

  • snijplank
  • (kinder)koksmes
  • keukenpapier
  • brede pan met glazen deksel
  • pollepel
  • pan
  • dunschiller
  • vergiet
  • ovenschaal
  • grote vijzel
Geef je waardering
7