Geschiedenis van de Mexicaanse torta

De populariteit en de verkrijgbaarheid van de Mexicaanse torta doen vermoeden dat deze goedgevulde sandwich al eeuwen meegaat. Echter ontstond de sandwich, door een mix van verschillende culturen, pas rond het einde van de 19e eeuw.

Begin 20e eeuw begon het zijn populariteit te vergaren en vanaf 1950 is de torta niet meer weg te denken als stevige, snelle lunch voor het volk. We beschouwen 'm als op en top Mexicaans.

Verschillende variaties

Je koopt 'm op markten, bodegas, buurtwinkels en bij straatverkopers. De torta is variatie-vriendelijk. En zoals dat met populaire recepten werkt, wordt-ie dan ook met verschillende soorten beleg aangepast aan de smaakpapillen van een bepaalde buurt of stad. 

Maar als er zoveel verschillende soorten bestaan, wat maakt een torta dan nog een torta? Dat ligt 'm aan de basis. Tortas worden gemaakt van een wit bolletje, bolillo genaamd. Het broodje is knapperig van buiten, zacht van binnen en nog belangrijker: hij is vers. De broodjes worden veelal belegd met groenten, vlees en kaas. 

Populaire ingrediënten

Binnen al deze variaties zie je een aantal ingrediënten vaak terug komen. Zo zie je ze vaak besmeerd met een bonenspread, avocado, uien en tomaten. Ham, gepaneerd vlees, worst of pulled pork zijn proteïnes die je regelmatig ziet. De torta wordt vaak afgemaakt met een mix aan verschillende kazen en ingelegde, knapperige groenten. 

Benieuwd geworden naar de torta? Hieronder vind je een receptvideo van een versie met pulled pork. Smakelijk!