Wat is een arepa?

De arepa is een ongerezen broodje gemaakt van maismeel en worden veelal op een bakplaat gebakken. Als het aankomt op vullingen en toppings kan er flink worden gevarieerd. In Venezuela wordt de arepa vooral gevuld met vlees, zwarte bonen en kaas en wordt deze gegeten als (late night) snack. Colombianen eten arepas vaker als ontbijt en beleggen het met een kazige topping.

Maar laat je hierdoor vooral niet tegenhouden. Eet ze kaal. Doe er een flinke lik boter op. Vul ze met avocado. Eet ze als bijgerecht om te dippen of gebruik ze als basis voor je gebakken ei met ham en kaas. Ze zijn glutenvrij dus een perfecte vervanging voor brood.

Waar komen arepas vandaan?

De arepa gaat al een tijdje mee. Ze werden al vóór Colombus gemaakt in het noorden van Zuid-Amerika, wat we nu Venezuela en Colombia noemen. Arepa komt van het inheemse woordt erepa, wat mais betekent. Vroeger werden de maiskorrels gekookt, met de hand gepureerd en gedroogd tot meel.

Tegenwoordig koop je voorgekookte maisbloem, masa arepa, gewoon in een pak. Niet te verwarren met masa harina - dit is speciaal maismeel dat bewerkt is voor het maken van Mexicaanse gerechten. In Mexico wordt eenzelfde soort broodje gemaakt als de arepa (van masa harina). Deze worden gorditas (dikkertjes) genoemd. 

Arepas maken

Voor het maken van de basisarepa heb je 3 ingrediënten nodig: voorgekookt maismeel, water en zout. Het voorgekookte maismeel koop je tegenwoordig in alle grote supermarkten onder het merk P.A.N. Anders vind je het maismeel in de toko.

Zelf aan de slag? In onderstaande video zie je hoe je Reina Pepiada arepas maakt: een basisrecept voor arepas gevuld met kipsalade en avocado. Dit is één van de meest populaire soorten uit Venezuela. Smakelijk!