Yelp is een Amerikaans bedrijf dat consumenten toelaat om lokale bedrijven te vinden en te becommentariëren. Waaronder restaurants. Dit levert een bak aan data op en op basis hiervan doen ze een voorspelling voor het volgende jaar. Hoewel de data vooral gefocust is op de Amerikaanse markt heeft het ook overlap in Europa. Voordat we vooruit gaan blikken, een terugblik op afgelopen jaar.

De foodtrends van 2020

Zo voorspelde Yelp in 2020 onder andere soufflé pancake en recepten die ube (een paarse wortelsoort) bevatten. Ook gezonde vervanging voor ongezonde gerechten als bloemkoolpizza en courgette-pasta. Daarnaast zagen ze de opkomst van de Koreaanse keuken al van mijlenver aan. Veel van deze trends hebben we inderdaad teruggezien in Nederland.

De foodtrends van 2021

Dit jaar voorspelt Yelp een grote vraag naar hot honey (pittige honing), hard seltzer (drankje met een laag alcohol percentage, gemaakt van bruiswater en een fruitsmaakje) en bubble tea. Op gebied van eten zien ze een groeiende vraag naar Detroit Style Pizza. Dit is een rechthoekige pizza met véél kaas en een dikke, chewy korst.

Detroit style pizza

De pizza wordt ook wel Detroit Red Top genoemd. Dit verwijst naar de constructie van de pizza die anders is dan je gewoonlijk gewend bent. Het deeg wordt éérst belegd met topping en kaas, en daarna met de saus (én daarna vaak extra topping). Door de saus als laatste te doen wordt een zompige bodem voorkomen.

Gefrituurde kip

Ze zagen een groei in de vraag naar gefrituurde kip. Dan bedoelen we niet de gefrituurde kip van de grote fastfoodketens, maar speciale soorten. Als de Nashville Fried Chicken of Korean Fried Chicken. De laatste is gefrituurde kip in een pittige, Koreaanse saus op basis van pepers.

Mexiaanse birria

Het is de Mexicaanse birria uit de staat Jalisco, grenzend aan de Grote Oceaan, die in populariteit steeg. Het is een traditionele geitenstoof. Volgens Yelp zullen we de birria steeds vaker terugzien in de vorm van een vulling voor taco's en quesadilla's, quesabirria genoemd. Ons hoor je niet klagen.

Japanse sandos

Last but not least de Japanse Sanos met een groeiende vraag van 97% op Yelp. Het is een sandwich gemaakt van witbrood, gevuld met gefrituurd vlees. Oneerbiedig te vergelijken met een schnitzel op witbrood. Je vindt de overheerlijke sandwich ook onder de naam 'katsu sando'. Je herkent 'm aan z'n perfecte vierkante verschijning.