Mandarijnen zijn rond de wintermaanden favoriet in Nederland. Ze zijn dan op hun zoetst, zijn gemakkelijk mee te nemen en te pellen. Maar een ieder die een mandarijn heeft gepeld kent de witte  vliesjes die na het pellen nog aan het fruit blijven zitten. Moeten we deze vliesjes en draadjes loshalen of gewoon eten?

Vezelrijk en bitter

De witte vliesjes om het fruit bevatten vezels en pectine. Zoals alle vezels is dit gezond om te eten en het bespaart je ook nog tijd tijdens het pellen. Waarom veel mensen de mandarijn toch van hun vlies ontdoen? Omdat het wat bitter kan smaken. Hoe ouder de mandarijn, hoe bitterder de vliesjes. Dit wordt door sommigen als storend ervaren. Dan is het prettiger om de vliesjes te verwijderen.

Mandarijnen in blik

Wanneer je mandarijnen in blik koopt valt het op dat ze geen vliesje smeer hebben. Dit om bovenstaande reden. De vliesjes worden met bepaalde vloeistoffen verwijderd waarna de mandarijnen 'brandschoon' worden ingeblikt.