Restverwerking

Smeltkaas is eigenlijk een pure vorm van restverwerking. Beschadigde, gesneuvelde of kazen die op wat voor manier dan ook niet meer geschikt zijn voor verkoop, worden door veredelingsbedrijven omgezet tot een smeerbaar product in een kuipje.

Hoe kaas plots in een kuipje op jouw tafel past? Dit kan door de de stukken kaas te vermalen, er ingrediënten aan toe te voegen en het te verhitten. Het belangrijkste onderdeel in dit proces zijn de smeltzouten, ook wel fosfaatzouten genoemd.

Smeltzouten

Deze zouten brengen een chemisch proces op gang dat ervoor zorgt dat de eiwitten in de kaas zich kunnen binden aan water. Hierdoor blijft de kaas zacht - en dus smeerbaar. Ook op kamertemperatuur. Naast smeltzouten en water wordt er eiwitpoeder en smaakstoffen toegevoegd. Dit geheel wordt verhit en daarmee direct gepasteuriseerd.

Verschil smeerkaas en roomkaas

Er bestaan ook andere soorten kazen die smeerbaar zijn. Want hoe zit dat bijvoorbeeld met roomkaas? In de video hieronder legt Betty Koster van fromagerie l'amuse in Amsterdam het verschil haarfijn uit.