De echte Parmezaan, oftewel: Parmigiano Reggiano, is een Italiaanse harde kaas met een intense smaak. Deze kaas kan enkel worden gemaakt in een klein gebied in het Noorden van Italië door 329 gecertificeerde boerenbedrijven. Waarom precies daar? In dit specifieke gebied komt een unieke combinatie van drie bacteriën voor die een essentiële rol spelen tijdens het productieproces. 

Na de productie van de jonge kaas zal de Parmezaan, minimaal één, maar gemiddeld twee jaar moeten rijpen. Dit tijdrovende proces is een van de redenen waarom een hele kaas meer dan 1000 euro kan kosten. Goed nieuws voor de Italiaanse exportmarkt. Echter heeft de beroemdheid van deze Italiaanse kaas ook zijn keerzijde: hij wordt vaak gekopieerd. Hier wordt in de onderstaande video meer over verteld. 

Hoe herkennen we de real deal?

Het is niet altijd even gemakkelijk om de echte Parmezaan te onderscheiden van een namaakvariant. En hoewel over smaak niet te twisten valt, vinden we het wel belangrijk dat de consument weet wat hij koopt. Wij tippen daarom vier punten waar je op kunt letten:

  1. Smaak. Echte Parmezaanse kaas smaakt heel pittig en sterk.
  2. Kies het liefst voor een stuk kaas in plaats van de geraspte variant. 
  3. Parmezaanse kaas is beschermd en draagt het keurmerk ‘B.O.B’ (Nederlands), D.O.P. (Italiaans) of P.D.O. (Groot-Brittanië). Kazen mogen dit keurmerk alleen dragen wanneer het gehele productieproces plaatsvindt binnen een begrensd gebied.
  4. Bekijk de ingrediëntenlijst. Parmezaanse kaas mag er maar drie bevatten: rauwe melk, zout en stremsel.