Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.
In de supermarkt is de keuze in vlees bijna oneindig. Je hebt etiketten waarop staat dat het rund uit Ierland of Zuid-Amerika komt, of het grasgevoerd is of graangevoerd. Keuringsdienst van Waarde zocht uit wat beter is: een biefstukje uit Ierland waar de koeien gras eten of een stukje vlees uit de VS waar de koeien graan gevoerd krijgen. En proef je dat ook?
Vetadertjes
In Amerika krijgen koeien vaak graan te eten. Graan is krachtvoer en bevat veel energie, waardoor koeien sneller aankomen en meer vet op hun lijf krijgen. Dat vet zie je terug op je bord. De slager van de Amsterdamse slagerij Hergo noemt het gemarmerd vlees. Wat je lekkerder vindt, is een kwestie van smaak, maar volgens de slager zorgt het vet voor een lekkerder stukje vlees. "Deze vetadertjes gaan smelten en dat geeft het vlees smaak", zegt de slager.
VS of Ierland
VS of Ierland: het blijft een kwestie van smaak. Wil je een stukje vlees dat zacht is en naar binnen glijdt? Dan kun je beter kiezen voor een koe die graan heeft gegeten. Voor de smaak van koe moet je volgens Kiers een Iers, grasgevoerd stukje vlees hebben.
Het is overigens niet zo dat de koeien in Ierland gras eten, omdat het voor zoveel lekkerder vlees zorgt. Dat heeft puur te maken met de omgeving en natuur, geeft een Ierse veeboer aan. "Als er buiten graslanden zijn, is het niet logisch om te investeren in graan."
Dat wordt vervolgens gebruikt als een unieke verkoopstrategie. "Mensen vinden het leuk als er informatie op de verpakking staat." Dat werkt bij de consument.