Bij het goed ontdooien van vlees is het belangrijk dat je de tijd neemt. Het advies is dan ook om het vlees 24 uur voor het bereiden uit de vriezer te halen. Veel mensen kiezen er dan voor om het vlees op het aanrecht te leggen, maar dit is niet de meest verstandige keuze. Je kunt het vlees beter in de koelkast ontdooien, doordat de kans minder groot is dat bacteriën op het vlees komen.

    Vlees ontdooien in koelkast

    Bovendien ontdooit het vlees langzamer in de koelkast en blijft het vlees hierdoor mals en sappig. Bij het ontdooien zal er natuurlijk ook veel vocht vrijkomen. Zorg ervoor dat dit vocht niet op andere producten komt, bijvoorbeeld door het vlees op een bord te leggen of in een schaal. Was het bord na het ontdooien goed af of leg het meteen in de wasmachine. Zo voorkom je kruisbesmetting.

    Hoe lang kun je vlees bewaren?

    Ten slotte is het ook belangrijk om te weten hoe lang je vlees in de vriezer kunt bewaren. Dit verschilt namelijk per vleessoort.

    • Rundvlees kun je 6 maanden bewaren, mits goed verpakt.
    • Kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees en gebraden of gebakken vlees juist maximaal 3 maanden.
    • Gehakt behoud zijn kwaliteit tot 2 maanden in de vriezer.
    • Kip blijft ongeveer 9 maanden goed in de vriezer.