Twintig jaar geleden werd hier voor het eerst inzicht in gegeven. Onderzoekers zetten een tafel met verschillende soorten jam in een supermarkt. Soms stonden er 24 verschillende smaken jam op de tafel, andere keren slechts 6 soorten jam.

Lees ook: Onderzoekers ontdekken: 'Zoetstoffen blijken giftig voor darmen'

Het bleek dat mensen vaker stopten en een jam probeerden als er meer jam smaken op tafel stonden. Toch was de keuze zo groot dat deze mensen minder snel een jam kochten. Als er maar 6 soorten jam op tafel stonden, dan waren de mensen minder snel geneigd om te stoppen. Wanneer ze dat echter wel deden, was de kans 10 keer zo groot dat ze een pot jam kochten.

Menu

Nieuw onderzoek

Nieuw onderzoek van Caltech geeft een nieuw inkijkje in de stress die we krijgen van te veel keuzes, welke delen van het brein hiervoor verantwoordelijk zijn en bij welke hoeveelheid opties ons brein het best functioneren. Tijdens het onderzoek kregen deelnemers foto’s van landschappen die ze op een koffiemok konden laten afdrukken. Hierbij kregen 3 groepen verschillende afbeeldingen aangeboden, de eerste kreeg 6 afbeeldingen om uit te kiezen, de tweede groep kreeg 12 afbeeldingen voorgeschoteld en de laatste groep moest een keuze maken uit 24 verschillende afbeeldingen.

Uit het onderzoek bleek dat bij 12 afbeeldingen de keuze het makkelijkst gemaakt werd. Hoofdonderzoeker Colin Camerer wijst er echter op dat dit niet het ideale getal is. Zelf denkt hij dat het ideale aantal opties waarschijnlijk tussen de 8 en 15 ligt. Hij linkt dit ook terug naar eten. “In wezen zijn onze ogen groter dan onze maag.”