Vlees

Het blijft belangrijk om een balans te hebben tussen de ingrediënten. Mocht je vlees bijvoorbeeld te zout zijn, zorg er dan voor dat je een ongezouten en ongekruid bijgerecht erbij serveert, denk hierbij aan ongezouten aardappelen of rijst. Als het vlees nog niet gebakken is, kun je het ook in water leggen om het zout eraf te laten spoelen. Dep vervolgens het vlees droog met keukenpapier.

Groenten

Te zoute groenten zijn net als vlees te compenseren door een ongezouten en ongekruid bijgerecht erbij te eten. Je kunt er ook voor kiezen om je groenten te serveren met mozzarella of een andere kaas die weinig zout bevat. Ook het toevoegen van een andere sterke smaak kan de zoute smaak neutraliseren. Hierbij zijn citroensap, azijn of suiker favoriet.

Lees ook: 9 x tips voor heerlijk koken zonder zout

Soep

Een te zoute soep is niet te eten of drinken en wordt vaak veroorzaakt door het toevoegen van te veel bouillon. In deze gevallen is een aardappel de oplossing. Schil de aardappel, snijd hem doormidden en voeg de 2 helften toe aan de soep. Laat de aardappel even meekoken en het zetmeel in de aardappel zal het teveel aan zout opnemen. Andere zetmeelrijke producten zoals noedels en rijst werken ook.

Let wel op! Door het zetmeel kan het zijn dat de soep gaat inbinden. Als dit gebeurt moet je extra water toevoegen en blijven proeven of de soep niet te zout of juist te slap wordt.

Pasta

Als je te veel zout in het pastawater hebt gedaan, giet de pasta dan af en spoel met koud water af. Dit zal het teveel aan zout afspoelen.

Ook koolzuurhoudende dranken of een mousserend wijntje kunnen te zoute gerechten redden. Koolzuur neutraliseert namelijk de smaak van zout en het is een goed excuus om de bubbels erbij te pakken!