Het oer-Hollandse 'broodje kaas' is toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Zo volgt het snert, het worstenbroodje en de eierbal op. Hier mogen we Bakkersvereniging We Love Baking voor bedanken. Zij vonden dat het tijd werd om deze parel van de Nederlandse cultuur te vereeuwigen en diende de 'broodjekaascultuur' in bij het kenniscentrum. Met succes. 

Waarom immaterieel erfgoed?

We zijn er allemaal mee opgegroeid: een boterham met kaas al dan niet besmeerd met een dikke laag boter. Immaterieel erfgoed is echter meer dan een veel gegeten product, het is een cultuur. Alice den Boer, voorzitter van We Love baking zegt hierover: 'De boterham met kaas wordt al eeuwen in Nederland gegeten. Als je iets mist op vakantie, is het wel een goed broodje kaas. Het is onderdeel van onze identiteit en daarmee ook Nederlands erfgoed.'

Nederlanders en kaas

Dat een volk dat de bijnaam 'kaaskoppen' draagt van kaas houdt is duidelijk. De onderzoeksresultaten van het bureau GfK over 'Kaas & Cultuur' sluiten hier naadloos op aan. Bij het woord ‘Nederland’ denken respondenten als eerste aan ‘thuis’, daarna aan ‘een fijn land’ en als derde aan kaas. 91% van de respondenten gaf aan niet zonder kaas te kunnen en 84% oordeelde dat kaas bij de Nederlandse cultuur hoorde. Gelijk hebben ze (gekregen).