De zon is de belangrijkste bron van vitamine D. Het komt daarnaast van nature voor in vette vis als makreel en haring. Ook vind je het in vlees en eieren en wordt het toegevoegd aan bak- en broodproducten. Sinds kort verkoopt supermarktketen Jumbo zelfs champignons met extra vitamine D. Hoe zit dit?

D-champignons

Ernst Woltering, hoogleraar productfysiologie & kwaliteit aan Wageningen Universiteit legt dit uit in een interview met het AD: ,,Schimmels, waaronder champignons, bevatten ergosterol. Onder invloed van uv-licht wordt ergosterol gedeeltelijk omgezet in vitamine D.”

Normaliter worden champignons op donkere plekken gekweekt. Om de champignons toch te voorzien van vitamine D worden hiervoor UV-lampen ingezet. Dit veranderd niets aan de smaak, wel is de prijs per kilo iets duurder. 

Zelf toevoegen

Moeten we nu allemaal aan de vitamine-D-champignons van de supermarkt? Niet per se. Je kunt champignons uit de supermarkt ook zelf even in de zon zetten, dat heeft hetzelfde effect. Of koop wilde champignons, deze groeien in zonlicht.

Echter blijkt de meest effectieve manier om vitamine D binnen te krijgen nog altijd buiten een rondje te lopen. Je lichaam maakt namelijk 90% van de vitamine D aan door blootstelling aan de zon. Een halfuurtje per dag is al genoeg om je vitamine op peil te houden.