Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Maxine Buckers (21) uit het Noord-Brabantse Oosterhout heeft zo'n ‘avocadohand’ zelf meegemaakt. ,,Ik was een salade aan het maken en daarvoor moest ik een avocado snijden. Eerst door de helft, dan kom je bij de pit. Met de punt van het mes wilde ik die pit eruit wippen, maar zodra ik kracht zette, schoot het mes uit de vrucht en in de palm van mijn linkerhand. Die begon direct te bloeden”, vertelt ze. ,,De snee zag eruit alsof-ie gehecht moest worden, dus ben ik meteen naar de eerste hulp gegaan. Er moesten twee hechtingen in.” 

Flinke stijging slachtoffers

Jaarlijks lopen zo’n 8000 Amerikanen een avocadogerelateerde verwonding op, zo blijkt uit onderzoek van de Emory University School of Medicine en de Oakland University William Beaumont School of Medicine. 

,,In de VS houden ze in een nationale databank ieder bezoek aan de spoedeisende hulp bij", zegt Dennis Barten, arts op de spoedeisende hulp van het VieCuri medisch centrum in Venlo. ,,Via dat systeem is het mogelijk bepaalde trends te onderzoeken. Wat ze hebben gevonden is dat er in de Verenigde Staten tussen 1998 en 2002 meer dan 3143 mensen naar de spoedeisende hulp gingen voor zogenaamd avocadoletsel. Vijf jaar daarna was het aantal gevallen opgelopen tot 27.059.” Wie op Instagram zoekt op #avocadohand, vindt al 1429 berichten van gedupeerden. 

Het stijgende aantal letsels kan volgens het onderzoek gekoppeld worden aan de toenemende populariteit van de avocado in de VS. Barten: ,,Ik denk dat dat ook geldt voor Nederland.” 

In ons land zijn er geen cijfers over avocadogerelateerde ziekenhuisbezoekjes, dus Barten kan niet met zekerheid zeggen dat de situatie in Nederland vergelijkbaar is met die in de Verenigde Staten. Wel merkt hij uit eigen ervaring dat hij steeds meer mensen over de vloer krijgt die aan het openmaken van een avocado een snee overhouden. ,,Ik zie ze niet dagelijks en ook niet wekelijks, maar het viel me wel op dat het er meer zijn dan een paar jaar geleden. Zelf vind ik het heel herkenbaar, want ik vind het ook een rotding om open te maken.”

In de Verenigde Staten gaan mensen makkelijker naar de spoedeisende hulp, zegt Barten. ,,In Nederland vangen huisartsen veel meer af. Die zien alle kleine letsels. Zodra het ernstiger is, bijvoorbeeld pees- of zenuwletsel, dan komen mensen naar de spoedeisende hulp. In de meeste gevallen valt het mee, je hoeft natuurlijk lang niet altijd naar een arts toe.”

Zo haal je de pit eruit:

Wat moet je doen om zo'n avocadohand te voorkomen? Barten: ,,Je hebt een techniek dat als je de avocado half open hebt, je het mes in de pit kunt slaan, dan het mes ronddraait zodat je vervolgens de pit eruit kunt trekken. Maar ook daarbij kun je natuurlijk gewond raken als je dat onhandig doet. De onderzoekers adviseren om de avocado vast te houden met een handdoek eromheen. Hierdoor heb je extra bescherming wanneer het toch fout gaat. Of gewoon de pit met een lepel eruit scheppen, ik denk dat dat nog wel de veiligste manier is”, zegt de arts. ,,Ik heb me ook laten vertellen dat er tegenwoordig speciale apparaten zijn waarmee je de pit eruit kunt halen.”

Of er nog andere 'gevaarlijke’ fruitsoorten zijn die steeds vaker letsel veroorzaken, weet Barten niet. ,,De avocado viel in ieder geval op. En de bananenschil is natuurlijk een beruchte.”