De supermarkten liggen inmiddels vol met verschillende vleesvervangers. Denk aan: vleesvervangers op basis van groenten, maar ook 'namaak-vlees' of hybride vleesvervangers waar een deel van het vlees wordt vervangen door champignons. Echter hebben al deze vleesvervangers één gemeenschappelijke deler: je koopt het in zijn uiteindelijke vorm.
Zelf vleesvervangers maken
Vleesvervangerfabrikant Sustafoods weet hier slim op in te spelen door vleesvervangers aan te bieden die je zélf nog moet afmaken. Ze leveren de basis voor 'vegan meat' of 'vegan chicken'. Hier voeg je water en olie aan toe en je kneed het zelf tot zijn uiteindelijke vorm. Zo kun je gemakkelijk vegan hamburgers, gehakt of kipnuggets maken. Handig.
Wat zit erin? De vleesvervangers van Sustafoods bestaan uit natuurlijke vezels met toegevoegde B12 en ijzer. De basis wordt aangevuld met proteïne uit erwten en is vrij van soja. In onderstaande video zie je hoe je de vleesvervangers zelf maakt met de basismix.