Wat is een birria taco?

Een birria taco bestaat uit een verse (en dus zachte*) maistaco gevuld met gestoofd vlees en kaas. Dit wordt gedipt in een speciale bouillon, dichtgeklapt en gebakken op een bakplaat en afgemaakt met uitjes en verse kruiden. Het is een Amerikaanse twist op een eeuwenoud recept uit Centraal Mexico dat door de opkomst van TikTok razendpopulair werd.

* De harde taco's die wij in Nederland kennen, kennen ze niet in Mexico. Daar worden ze gemaakt van zachte, kleine maistortillas. Lees hier meer over het verschil tussen Mexicaans en Tex-Mex.

Traditionele birria

Aan het traditionele birria-recept komen overigens geen taco's te pas. Daar wordt met een birria een geitenstoof bedoeld - al zie je 'm steeds vaker met andere vleessoorten. De hartverwarmende stoof wordt daar vooral gegeten om a cruda (kater) te genezen, maar ook rond festiviteiten en feestdagen verschijnt-ie op tafel. Het geitenvlees wordt gemarineerd in een chili-pasta, gestoofd en geserveerd in een consumé (bouillon).

Waarom zo populair?

De pièce de résistance van een birria taco is de consumé. Dit is een 'bouillon' gemaakt van het vet dat vrijkomt tijdens het langzaam stoven van het vlees samen met de specifieke kruidenpasta. Niet alleen wordt het vlees hierin gegaard, ook wordt het gebruikt om bij het serveren de gehele taco in te dippen. Het resultaat doet menig mens watertanden.

De kruidenpasta waar het vlees in wordt gemarineerd - en de basis vormt voor de consumé - bestaat uit verschillende Mexicaanse pepers (ancho, guajillo en chilies de arbol), ui en knoflook. Hier wordt per recept nog verschillende kruiden aan toegevoegd zoals peper en laurierbladeren.

Zelf proberen?

Tot nu toe hebben we de taco's nog niet in Nederland op de menukaarten zien verschijnen. Wél kun je 'm met (flink) geduld thuis namaken. Hieronder een video waarin het recept stap-voor-stap wordt uitgelegd.