Pittig eten krijgt zijn pikante eigenschappen door de stof capsaïcine, die in pepers voorkomt. Het brandende gevoel wordt vervolgens veroorzaakt doordat de capsaïcine zich bindt aan de pijnreceptoren in je mond. Als je vervolgens water drinkt, verspreidt dit de capsaïcine en zal het in contact komen met meer pijnreceptoren en dus zal het brandend gevoel zich verspreiden.

Lees ook: De Aziatische toko is niet meer wat is het geweest

Wat helpt?

  • Melk zorgt ervoor dat de capsaïcine en de pijn receptoren worden gescheiden. Dat komt door de vetten die in melk aanwezig zijn. Andere dranken waar vet in zit kunnen het brandend gevoel ook verminderen.
  • Olie helpt ook bij het verminderen van de pittigheid. Dat is ook een van de redenen waarom je bij pittig eten vaak kroepoek geserveerd krijgt. Kroepoek is namelijk in olie gebakken, die in de kroepoek wordt opgenomen. Mocht kroepoek niet helpen en wil je echt van het brandende gevoel af dan kun je ook een lepel pindakaas of olijfolie proberen.
  • Alcohol lost capsaïcine ook op, maar een biertje is niet de oplossing. Het zijn voornamelijk dranken met een hoog alcoholpercentage die capsaïcine oplossen, dus de volgende keer kan een borrel weleens de oplossing zijn.
  • Ook zoetigheid is een remedie. Een eetlepel suiker of honing kan namelijk ook helpen. Suiker neemt namelijk de pittige olie op en verlicht het brandende gevoel in enkele seconden.
  • Tenslotte zijn rijst en brood ook middelen die pittigheid tegengaan. Dit komt door het zetmeel. Zetmeel zorgt er namelijk voor dat er een natuurlijke barrière ontstaat tussen capsaïcine en je mond en het neemt ook een deel van de stof op.