De algemene regel is dat je een geopende fles wijn 1 tot 3 dagen kunt bewaren, maar er bestaat verschil tussen de verschillende soorten wijn. Na deze periode is de wijn vaak nog wel te drinken, maar heeft deze wel veel aan smaak ingeleverd.

Rode wijn

Voor een geopende fles rode wijn geldt dat deze in principe binnen 2 dagen opgedronken moet worden. Uitzonderingen zijn wijnen met veel tannine, deze remmen namelijk de groei van bacteriën. Wijnen met veel tannine zijn bijvoorbeeld een Bordeaux of Spaanse op eiken gerijpt wijnen, zoals een Crianza. Deze zijn 3 dagen te bewaren.

Witte wijn en rosé

Witte wijnen en rosé blijven over het algemeen minder lang goed om te drinken. Als je de fles afgesloten in de koelkast zet, is witte wijn vaak 1 dag te bewaren. Hierna zal de smaak vlakker zijn. Wijnen met hoge zuren, zoals een Riesling, zijn hier de uitzondering op. Deze zijn namelijk 2 tot 3 dagen te bewaren.

Zoete witte wijn

Dan blijft de zoete witte wijn over en deze is het langst houdbaar zonder dat er erg veel smaak verloren gaat. In de meeste gevallen namelijk tot 5 dagen. Dit is te danken aan de suikers die in zoete witte wijn aanwezig zijn.