De Lyonnais zijn dol op koken voor grote groepen mensen. Het liefst wordt dit thuis gedaan en zo uitgebreid mogelijk. Hugo gaat met  Stephanie en Leopold op pad. Stephanie is gespecialiseerd in alternatieve Chinese geneeskunde en Leopold werkt in de IT. Om zich helemaal onder te dompelen in de prachtige tradities van Lyon, gaat hij samen met hun gezin koken. 

Les Halles de Paul Bocuse

Eén van Hugo’s grootste helden is Paul Bocuse, een Lyonnais chef die op het hoogste niveau kookte met drie Michelin-sterren. In 2018 overleed hij, maar zijn culinaire aanwezigheid is terug te vinden in de naar hem vernoemde Halles de Paul Bocuse. Hugo wordt verrast met oesters en witte wijn als ontbijt. Volgens Stephanie en Leopold draait de Lyonnais cultuur om vriendschap en het koken voor gasten. Dit is precies waar Hugo van houdt.

Oesters geserveerd met witte wijn

De lokale markt

Op de markt zoekt Hugo inspiratie voor het diner met het gezin van Stephanie en Leopold. Aangezien de markt al bijna afloopt is er niet veel meer over. Toch komt alles samen door de prachtige lokale producten die er nog liggen. Je moet alleen niet vergeten contant geld mee te nemen, want je kunt niet overal met je pinpas betalen. Ondertussen proeft Hugo het verse fruit dat wordt aangeboden door de gastvrije markthandelaren.

Hugo betaalt de markthandelaar

Boulangerie Jocteur

Lyon staat onder de toeristen bekend om zijn zoetigheid, maar ook de lokale Lyonnais zijn er gek op. Onderweg naar het huis van Stephanie en Leopold stopt Hugo bij één van de bekendste bakkers in Lyon: Jocteur le Boulanger de l'Île Barbe. Een bekend gebakje hier is La Tarte à la Praline, die Hugo samen met bakker Jocteur mag klaarmaken. Naast de heerlijke zoete gebakjes wordt er ook brood verkocht. Deze broden zijn alleen een stuk groter. Dit is ideaal voor de grote diners waar Lyon zo bekend om staat.

Hugo maakt samen met bakker Jocteur een gebakje klaar

Wijn, wijn... en nog meer wijn

Hugo moet de wijn ophalen die Stephanie heeft besteld bij Cave de Caluire. Zelf heeft hij ook nog een wijn nodig voor de saus die hij gaat maken. Hij zoekt naar een typische Franse wijn die de lokale producten van de markt zal complimenteren. Hugo moet snel beginnen met het voorbereiden van de maaltijd. Maar Leopold wil eerst nog even een wijntje drinken met de medewerkers van de winkel. 

Hugo proost met de werknemers van Cave de Caluire

La Meunière

Gezellige thuisdiners waren vroeger voornamelijk weggelegd voor rijke families. Vaak hadden deze families privékoks, meestal vrouwen. Met de culinaire kennis en overgebleven producten hebben deze vrouwen, bekend als Les Mères Lyonnaises, de eerste Bouchons opgericht. Op deze manier konden zij goedkoop eten aanbieden voor de arbeidersklasse en zelf wat bijverdienen. Er is meestal geen menu bij de Bouchons. De specialiteit van de chef wordt in grote schalen op je tafel gezet, die je dan weer kan delen met andere gasten.

Hugo is aan het eten in een Bouchon

Familiediner

Eenmaal terug bij Stephanie en Leopold begint Hugo eindelijk aan het diner. De hele familie zit vanavond aan tafel, maar ze moeten zelf ook even de handen uit de mouwen steken. De kinderen van Stephanie en Leopold worden ingezet als sous-chefs. Eten bij mensen thuis kan zo normaal lijken, maar de typische Lyonnais gezelligheid maakt het toch heel speciaal. En dat is het culinaire geheim van Lyon. 

Hugo proost met het gezin van Stephanie en Leopold