Concrete cijfers niet, maar in een interview in het AD vertelt plastisch chirurg  Annekatrien van de Kar dat ze wekelijks gevallen van avocadoletsel in het ziekenhuis ziet. Consumenten verwonden zich door de pit van de avocado eruit te wippen met een mes. Dit zorgt voor uitschieters waarbij er per ongeluk in de handpalm gesneden wordt met zenuwbeschadiging als resultaat.

Zenuwbeschadiging

Ongelukken tijdens het ontpitten van de vrucht kunnen zorgen voor zenuw- of peesbeschadiging. In het ergste geval verliest de patiënt daarbij gevoel in de vingers of is niet meer in staat om de vingers te buigen. Door de stijging van dit soort gevallen pleit de beroepsvereniging voor een waarschuwing op de verpakking.

Waarschuwing

Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie raadt aan alleen rijpe avocado's te kiezen en geen mes meer te gebruiken bij het ontpitten. Inmiddels zijn hier handige apparaten voor op de markt. Een andere optie is om de pit eruit te wippen met een lepel nadat de consument de avocado door midden heeft gesneden.