Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Onderzoekers van de universiteit van Kentucky geloven dat een bepaald gen ervoor zorgt dat sommige groenten  bijzonder bitter smaken. Mensen met het gen vermijden daarom voedzame groenten zoals broccoli, spruitjes en kool. ,,Die personen kunnen ook overgevoelig reageren op smaken als die van donkere chocolade, koffie en bier’’, aldus Jennifer L. Smith van de universiteit van Kentucky en mede-auteur van het artikel, dat ze afgelopen weekend presenteerde op de American Heart Association’s Scientific Sessions in Philadephia.

Smaakgen

Mensen hebben twee varianten van het smaakgen TAS2E38. Over het algemeen zorgt die gencombinatie ervoor dat we bittere smaken niet of slechts gedeeltelijk kunnen proeven. Voor mensen met twee TAS2R38-PAV-genen daarentegen, ook wel ‘superproevers’ genoemd, is hetzelfde voedsel echter ontzettend bitter. 

De proefpersonen die over het PAV-genotype beschikten, aten dan ook slechts kleine hoeveelheden bladgroenten, ook al zijn die enorm goed voor je.

Koken

Om te vermijden dat die goede proevers te weinig van de bittere groenten binnenkrijgen, raden de onderzoekers aan om je groenten te koken. Dat kan de bitterheid verminderen. De onderzoekers wijzen er ook op dat je smaakpapillen minder gevoelig worden naarmate we ouder worden. ,,Het is dus niet omdat je als je kind niet hield van spruitjes, dat je ze nu ook niet lust. Proef dus zeker eerst voordat je je er je neus voor ophaalt’’, aldus Smith.