Vanaf de 17de eeuw wordt wijn afgesloten met een kurk en dit is voor veel mensen nog steeds een reden om de voorkeur te geven aan een kurk. Simpelweg, omdat kurk bij wijn hoort. Een schroefdop wordt bovenal vaak geassocieerd met goedkopere wijnen, maar het spreekt voor zich dat een schroefdop makkelijker is. De keuze voor een schroefdop of een kurk hangt vaak af van de voorkeur van de producent. Wijnen gemaakt voor een jonger publiek hebben bijvoorbeeld vaak een schroefdop.

Lees ook: Uit onderzoek blijkt dat dit de reden is waarom je honger hebt na veel alcohol

Kurk

Kurk is een duurzaam materiaal en kan bovendien ook nog worden gerecycled. Toch is het belangrijkste argument vóór kurk, dat het zuurstof doorlaat en dat de wijn hierdoor rijpt en dus beter wordt met de jaren. Kurk wordt vanwege deze reden dan ook nog vaak gebruikt bij wijnen die gemaakt zijn om te bewaren.

Er zijn echter ook nadelen bij het gebruik van kurk als sluiting. Zo speelt kurk een belangrijke rol in het tegengaan van bosbranden in Portugal. De kurkbossen waar kurk van wordt gemaakt, vormen namelijk een natuurlijke barrière bij branden. Door de productie van kurk krimpt het aantal kurkeiken en dus zijn de risico’s van een bosbrand in Portugal nog groter.

Lees ook: Deze 7 verrassende voedingsmiddelen houden je 's nachts wakker

Tenslotte, vergroot kurk de kans op een slechte wijn, oftewel een wijn met kurk. Hierbij is kurk een afwijking in smaak van de wijn, die wordt veroorzaakt door een schimmel of bacterie. Kurk wordt vaak al opgelopen in de houten vaten waar rode wijn in wordt gerijpt, dus ook wijn met een schroefdop kan kurk hebben, maar dat komt veel minder vaak voor.

Miniatuurvoorbeeld

Schroefdop

Een schroefdop is allereerst veel gemakkelijker. Er is geen kurkentrekker nodig en dus kan het openen van een wijn (haast) niet meer fout gaan.
Verder is de productie van schroefdoppen goedkoper. De fles moet hier wel op worden aangepast, maar over het algemeen is dit proces wel goedkoper dan de productie van kurken.

Het nadeel van een schroefdop is dat het niet duurzaam en afbreekbaar is, maar wel te recyclen. Daarnaast is de schroefdop vooral geschikt voor wijnen die je niet lang wilt bewaren en geen ontwikkeling nodig hebben, aangezien de dop geen lucht doorlaat en er geen oxidatie plaatsvindt.

Miniatuurvoorbeeld