Kurk
Kurk is een duurzaam materiaal en kan bovendien ook nog worden gerecycled. Toch is het belangrijkste argument vóór kurk, dat het zuurstof doorlaat en dat de wijn hierdoor rijpt en dus beter wordt met de jaren. Kurk wordt vanwege deze reden dan ook nog vaak gebruikt bij wijnen die gemaakt zijn om te bewaren.
Er zijn echter ook nadelen bij het gebruik van kurk als sluiting. Zo speelt kurk een belangrijke rol in het tegengaan van bosbranden in Portugal. De kurkbossen waar kurk van wordt gemaakt, vormen namelijk een natuurlijke barrière bij branden. Door de productie van kurk krimpt het aantal kurkeiken en dus zijn de risico’s van een bosbrand in Portugal nog groter.
Lees ook: Deze 7 verrassende voedingsmiddelen houden je 's nachts wakker
Tenslotte, vergroot kurk de kans op een slechte wijn, oftewel een wijn met kurk. Hierbij is kurk een afwijking in smaak van de wijn, die wordt veroorzaakt door een schimmel of bacterie. Kurk wordt vaak al opgelopen in de houten vaten waar rode wijn in wordt gerijpt, dus ook wijn met een schroefdop kan kurk hebben, maar dat komt veel minder vaak voor.