Wat is een kern- of vleesthermometer?

Een vlees- of kernthermometer is verkrijgbaar bij huishoudwinkels en al aan te schaffen vanaf enkele euro’s. Steek de thermometer in de kip, meet de garing en neem de gok van het blote oog weg. Op deze manier voorkom je bovendien dat je het vlees moet opensnijden om de garing te checken.

Kerntemperatuur kip: hoe meet ik het?

Steek de kernthemometer in het dikste gedeelte van het vlees. Pas wel op dat je geen bot raakt, dat verwarmt sneller en geeft dus een vertekend beeld van de werkelijke kerntemperatuur. Houd de meter tijdens de bereiding in de gaten en haal het vlees uit de oven wanneer de voor jou gewenste temperatuur is bereikt.

Kerntemperatuur kip

  • Kipfilet kerntemperatuur: 72°C
  • Kipdijfilet kerntemperatuur: 75°C
  • kerntemperatuur hele kip: 75 °C.
  • Dikke kipdrumsticks en kippenpoten kerntemperatuur: 80-85°C
  • Kiprollade mag een kerntemperatuur van 70-72 °C hebben