Bourdain vergaarde als chef veel bekendheid, maar hij heeft zichzelf altijd omschreven als een redelijke kok. Misschien dat dat ook de reden is waarom hij zich ging toeleggen op het schrijven van boeken. Wat de reden ook is, we zijn blij dat hij het heeft gedaan, want het heeft geleid tot prachtige televisie. Vandaag staat alweer de tweede aflevering van het 11de siezoen van Parts Unknown op het programma en wordt elke maandag om 21 uur uitgezonden, natuurlijk op 24Kitchen.

Bone in the Throat

1995: Bone in the Throat (Tot op het bot)

Voordat Bourdain doorbrak als chef, schreef hij al. Zijn eerste boek is dan ook niet een kookboek, maar een satirische roman waarin het semi-autobiografische karakter Tommy wordt gevolgd, die werkt in het restaurant van zijn verdachte oom in New York.

Gone Bamboo

1997: Gone Bamboo (Geschift)

Ook zijn volgende boek is geen kookboek. In zijn tweede roman volgt Bourdain een moordenaar in dienst van de CIA, die zijn laatste opdracht heeft verpest. Geschift werd door Bourdain omschreven als een hilarische misdaad thriller.

Kitchen Confidential

2000: Kitchen Confidential (Keukenconfessies)

Zijn grote doorbraak. Het boek is een vervolg op een artikel van Bourdain in The New Yorker. Hierin neemt Bourdain de lezer mee naar de keukens waarin hij heeft gewerkt en laat hij zien dat de keukens worden bewoond door snuivende, vloekende en zuipende mafkezen. Toepasselijk is de ondertitel van het boek dan ook Avonturen in de culinaire onderbuik.

Typhoid Mary

2001: Typhoid Mary: An Urban Historical

Typhoid Mary is nooit in het Nederlands vertaal en verteld het biografische verhaal van de Ierse immigrant Mary Mallon. De vrouw die volgens geruchten verantwoordelijk was voor de verspreiding van tyfus in New York begin 1900.

Bobby Gold

2001: Bobby Gold (Uitsmijter)

In zijn derde roman beschrijft Bourdain het leven van Bobby Gold, uitsmijter bij de nachtclub van maffiabaas Eddie Fish. Als hij verliefd wordt op de kokkin van de nachtclub, staat plotseling overleven boven de misdaadcode.

A Cook's Tour

2001: A Cook’s Tour (Een Kok op Reis)

In 2001 kwamen maar liefst 3 boeken van Bourdain uit. De laatste leidde ertoe dat Bourdain terecht kwam bij the Food Network en betekende dus het begin van zijn televisiecarrière. In Een Kok op Reis toont Bourdain aan dat eten een geweldig avontuur vol pieken en dalen is.

Anthony Bourdain's Les Halles Cookbook

2004: Anthony Bourdain's Les Halles Cookbook (Anthony Bourdain's Les Halles Kookboek)

Zijn eerste kookboek, met recepten en tips, maar ook een kijkje achter de schermen bij de Franse keuken en het restaurant waar Bourdain in die tijd als chef actief was, Les Halles.

The Nasty Bits

2006: The Nasty Bits

The Nasty Bits, dat ook niet vertaald is naar het Nederlands, bestaat uit 37 verschillende essays en verhalen van de chef, verdeeld in de categorieën zout, zoet, zuur, bitter en umami.

No Reservations

2007: No Reservations

Het laatste boek dat niet in het Nederlands is verschenen. No Reservations laat perfect zien hoe het is om met Bourdain de wereld af te reizen op zoek naar eten en is natuurlijk vernoemd naar de gelijknamige serie.

Medium Raw

2011: Medium Raw (Vlijmscherp)

Vlijmscherp kan worden gezien als het vervolg op Keukenconfessies. Hier neemt Bourdain wederom de kokswereld onder de loep en geeft hij onverbloemd zijn mening over deze wereld en natuurlijk de chefs.

Get Jiro

2012 en 2015: Get Jiro en Get Jiro Blood and Sushi

Naast boeken heeft Bourdain ook nog zijn bijdrage geleverd aan de tweedelig strip Get Jiro. Samen met Joel Rose schreef Bourdain de verhaallijn van de strip, waarin chefs de heersers zijn over een dystopische maatschappij.

Appetites: A Cookbook

2016: Appetites: A Cookbook (Beter wordt het niet)

Bourdain’s laatste boek was tevens zijn 2de kookboek. In het boek staan recepten en basistechnieken die iedereen zou moeten kennen, volgens Bourdain.