Een klein beetje aangebrand

Een lauwwarme salade is misschien niet het eerste idee dat in je opkomt wanneer je denkt aan witlof. Jamie: “Snijd eerst een witlof door de helft en leg het in een pan. Laat de stronk net zo lang liggen totdat het aan de onderkant een klein beetje aangebrand is. Snijd deze dan in fijne stukken en de basis voor je salade is klaar. Supercool!”

Dress it up

Een salade zonder dressing is als een fiets zonder wielen. De bittere stronken houden van dingen die zowel zoet als een tikkeltje zuur zijn. “Sinaasappelen, mandarijnen en ook tamarinde zijn een perfecte match met witlof”, vertelt Jamie. Citrusvruchten zijn volgens hem de ideale basis voor een superlekkere dressing. “Laat het sap indikken tot het een siroop is en voeg wat sjalot of lente-ui toe. Voeg olijfolie en azijn toe nadat het sap is ingedikt. Geloof mij, je zal versteld staan van de dressing in combinatie met de witlof.” 

Ook met romige dressings, bijvoorbeeld op basis van mayonaise, gaat witlof hand in hand. Naast verschillende dressings is de witte groente ook dol op vet en zout - of in andere woorden: kaas en spek. Misschien is die witlof met ham en kaas lang niet zo’n slecht idee!

Wit lof, Jamie.

Witlofschotel

Witlofschotel

Bekijk