Onderzoek in de Diamond Headache Clinic bestudeerde de relatie tussen hoofdpijn en rode wijn. Hieruit bleek dat vooral jonge en ongefilterde wijnen de kans op hoofdpijn vergroten en dat de stoffen histamine, tannine en tyramine een rol spelen. Het laatste stofje komt vrij bij malolactische gisting, wat betekent dat bacteriën van appelzuur worden omgezet in melkzuur. Tyramine verhoogt daarnaast ook de kans op hoofdpijn bij 40 procent van de migrainepatiënten.

Lees ook: Kurk of schroefdop: dit effect heeft de dop op je wijn >

Histamine-intolerantie kan ook een reden zijn voor je hoofdpijn. Dit is namelijk een allergische reactie op het consumeren van histamine, maar dat kan zich ook uiten in onder andere een loopneus, rode vlekken op de huid of een gezwollen tong. Heb je een histamine-intolerantie, maar kun je rode wijn niet weerstaan? Raadpleeg dan een arts of diëtist, want er zijn middelen, zoals antihistamine, die mogelijk helpen.

Of het ligt gewoon aan de alcohol

Voor tannine geldt hetzelfde als voor histamine. Bij gevoeligheid voor tannine kan het hoofdpijn veroorzaken en in rode wijn zit meer tannine dan in witte wijn of rosé. Dus als je echt je wijntje wilt drinken, moet je misschien de rode wijn links laten liggen. De laatste reden waarom rode wijn eerder hoofdpijn kan veroorzaken is volgens Frederic Freitag, directeur van de Diamond Headache Clinic, logischerwijs het alcoholgehalte. Dus wil je echt geen hoofdpijn, dan moet je misschien voor de alcoholvrije variant kiezen.