Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Vind je geen gepelde garnalen meer in de supermarkt? Ook dat is een gevolg van de crisis. Garnalen worden vooral gepeld in Marokko, maar daar draaien de pelfabrieken nog niet eens op halve kracht. De pellers moeten nu afstand houden waardoor er minder tegelijk aan het werk kunnen zijn. ,,De pelcapaciteit in Marokko is het probleempunt", zegt Agnes Leewis, directeur van het Nederlands Visbureau.

Als je toch gepelde garnalen vindt, dan ben je duurder uit dan normaal, aldus Buisseret. De situatie blijft zeker nog enkele weken hetzelfde. ,,De noodtoestand geldt tot 10 september. Daarna is het koffiedik kijken of de Marokkaanse overheid de maatregelen versoepelt. Als dat gebeurt, zullen er snel weer meer gepelde garnalen op de markt komen.” 

Voorlopig zullen we het dus nog even moeten doen met de ongepelde garnalen die je in de supermarkt of bij een vishandel vindt. Je bent misschien even bezig met dat pellen, maar het karweitje is allesbehalve moeilijk. En - we spreken uit ervaring - achteraf smaken ze des te beter.

Hoe pel je garnalen zelf?

Buisseret: ,,Neem een garnaal vast, druk het kopje en het middenlijfje in en geef er een kleine, korte draai aan. Zo raakt het kopje los van het pantser. De pel die loskomt, kan je weggooien. Geef dan een klein duwtje op het achterste van de garnaal zodat het lichaampje eruit komt.”