Hand pulled noodles worden ook onder de naam LamianLā Miàn, Lā Tiáo Zi of Chě Miàn verkocht. Het bijzondere is dat ze met de hand worden gemaakt door het deeg tot lange elastische strengen uit elkaar te trekken. Een tijdrovende, ambachtelijke klus.

In tegenstelling tot machinale of 'hand-cut noodles' zijn hand pulled noodles zachter en elastischer. Een andere fijne bijkomstigheid is dat de noedels altijd vers zijn: het kookproces loopt gelijk met het vervaardigen. 

Hand pulled noodles, wat zijn het?

De noedels bestaan uit een combinatie van bloem, zout en water. Deze ingrediënten worden tot een rol gekneed. Deze 'rol' wordt hierna uit elkaar getrokken door 'm dubbel te vouwen en met een zwaaiende beweging om zijn eigen as draaien. Dit proces geeft elasticiteit aan het deeg.

Hierna wordt de deegrol in stukken gesneden waarna er noedels van worden 'getrokken'. Dit is een waanzinnig proces waarbij het deeg herhaaldelijk uit elkaar wordt getrokken en dubbel gevouwen tot lange strengen. In onderstaande video laat noodle-master Peter Song het proces zien. 

Een tijdrovende klus

Wie dit thuis wil proberen zal heel wat uren in de keuken moeten doorbrengen. Van het deeg maken, tot het uitrekken en het vervaardigen van de noedels: dit is een ambacht waar chefs zich tientallen jaren in moeten specialiseren. Wil je het toch zelf proberen? Dan vind je hier het recept voor een een versimpelde versie inclusief instructievideo.