Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Enkele weken geleden vroeg deze krant aan lezers welke producten zij het meeste gingen missen als (de toen nog noodlijdende) Hema opgedoekt zou worden. Naast de beroemde rookworst noemden ook veel mensen de hotdog, maar dan wel de hotdog mét saus. Zonder de saus is de warme worst inclusief stokbrood met voorgevormd gat een stok minder populair.

,,De HEMA hotdogsaus kent bijna iedereen wel", geeft woordvoerder Roos Zegers als verklaring voor het produceren van de saus voor de klanten. ,,Het is een heerlijke romige en kruidige mosterdsaus die heel herkenbaar van smaak is. Klanten zijn gek op onze saus en wilden deze dan ook dolgraag in een knijpfles kunnen kopen, om er ook thuis van te genieten.”

De flessen bevatten 250 ml, kosten 2 euro en zijn te koop bij Hema-vestigingen met een versafdeling. Wat er precies inzit, is een 'geheim Hema-recept’, meldt Zegers. ,,Maar het hoofdingrediënt is mosterd.”

Knijpflacon

Het is overigens niet zo dat de saus nooit eerder los te koop is geweest. Wie een zogeheten ‘hotdogkit’ kocht bij de Hema, kreeg daar al losse zakjes saus bij. Wel was het even een gedoetje om het zakje saus in het voorgevormde broodje te krijgen zonder daarbij meteen je hele handen onder te smeren. Dat zal nu makkelijker gaan, want de saus zit tegenwoordig in een handige knijpflacon.

De mosterdsaus bestaat volgens copycat-recepten op internet uit mayonaise, mosterd, honing en dille. Dat recept komt niet helemaal overeen met de ingrediënten van de daadwerkelijke saus, want deze is volgens Hema helemaal vegan, en bevat dus geen dierlijke producten zoals ei. Zegers: ,,Dus ook perfect als dip bij vegan snacks.”