Wat is gözleme?

Vergeet de Hollandse pannenkoek met kaas en spek. In plaats daarvan presenteren we gözleme: een Turkse lekkernij gemaakt van dun uitgerold brooddeeg, ingesmeerd met boter en ei en gevuld met talrijke ingrediënten. Wie weleens verse gözleme heeft besteld weet hoe het bijna hypnotiserende proces van uitrollen en vullen eraan toegaat. 

Het deeg van de gözleme wordt uitgerold tot een dunne cirkel. Deze wordt gevuld met verschillende ingrediënten, en afgebakken op een sac: een soort bolvormige bakplaat. Halverwege wordt de gözleme dichtgevouwen tot halve maan. Het resultaat is een knapperig, gevuld brood dat dunner is dan een flatbread maar dikker dan filodeeg. Maar qua uiterlijk zal het voor ons Nederlanders vooral aan een crêpe doen denken. 

De vulling

Er bestaat niet één recept voor gözleme. Afhankelijk van in welke regio je bevindt, wordt er gebruik gemaakt van verschillende ingrediënten om het deeg te vullen. Voorbeelden hiervan zijn rund- of lamsgehakt, groenten als spinazie of paddenstoelen, verschillende knolsoorten of kaas. In Nederland zie je vooral de variant met spinazie en feta. 

Gözleme recept: hartig en zoet

Naast de hartige varianten kun je de gözleme ook als toetje of zoet tussendoortje eten. Benieuwd geworden naar een échte Turkse gözleme? In ons nieuwe programma Karsu's Turkse Keuken maken we twee varianten van het gerecht: gözleme met feta en spinazie en gözleme met hazelnootpasta en banaan. 

gozleme

Gözleme met feta en spinazie

Bekijk
gozleme

Gözleme met banaan en hazelnootpasta

Bekijk