Anders dan je wellicht zou denken is de Italiaanse cuisine tamelijk eenvoudig. Goed eten moet lekker zijn maar niet per se ingewikkeld, dat is het idee. Onderstaande gerechten zijn graag geziene gasten aan de Italiaanse kersttafel.  

 

 

Affettati

Affettati

Het bewijs van die relatief makkelijke keuken is wel deze affettati, een vleeswarenplateau bestaande uit verscheidene Italiaanse vleesdelicatessen. Vergelijkbaar met de Franse charcuterie. Parma ham, salami, coppo di Parma, mortadella en vitello tonato zijn de pronkstukken van deze antipasti. Naar smaak kan dit worden aangevuld met olijven, vijgen, druiven, kappertjes en brood. De affettati is vaak samen met een spumante het startsein van het Italiaanse kerstdiner.

Tortellini in brodo

Tortellini in brodo

Ooit een gerecht voor de armen, gemaakt van restvlees dat de rijken links lieten liggen. Inmiddels een prestigieus gerecht uit de Bolognese keuken, waar iedere streek z'n eigen variant op heeft. Tortellini in brodo betekent zoveel als 'tortellini in bouillon'. Het gerecht geniet behoorlijk aanzien en wordt daarom vooral bij feestelijke gelegenheden gegeten. De meest klassieke vulling van de tortellini bestaat uit rauwe ham, varkensvlees, mortadella, geraspte parmezaan, ei en nootmuskaat. Men eet dit op tweede kerstdag en traditioneel wordt de soep getrokken van het karkas van de kerstvogel (denk aan een kalkoen) en bouillongroenten. Maar de bouillon kun je ook trekken van stukken rundvlees of kip en de bouillongroenten kun je laten bestaan uit wortel, ui, bleekselderij en tomaat. 

Kabeljauw in tomaat

Baccala

Een heus Italiaans kerstmenu kan niet zonder vis. In sommige Italiaanse regio's schrijft de kersttraditie zelfs voor dat er minstens zeven visgerechten op tafel horen te verschijnen tijdens het kerstdiner. Waarom zeven? Zeven is een geluksgetal: in zeven dagen werd de aarde geschapen, in zeven dagen reisden Maria en Jozef naar Betlehem en je hebt natuurlijk de zeven sacrementen. Om maar enkele zevens te noemen. Voor wie dat wel erg veel vis vindt - wat we ons kunnen voorstellen - zochten we een vissoort uit die hoe dan ook niet ontbreekt op de Italiaanse kersttafel. Baccala: in zout geconserveerde kabeljauw, waarvoor vele recepten bestaan. Bijvoorbeeld deze in tomatensaus met olijven en basilicum. Ook erg lekker in combinatie met spaghetti of linguine.  

Kerstkip

Cappone ripieno 

Cappone ofwel kappoen: de Italiaanse variant op de kerstkalkoen. Cappone is een gecastreerde haan. De castratie zorgt ervoor dat de haan aankomt in vet en gewicht. En dat maakt 'm uiterst geschikt als kerstgerecht. De kapoen wordt gevuld met een gehaktmengsel van verschillende soorten vlees: kalf en varken, samen met wortel, ui en selderij. Dit geheel verdwijnt in de oven en ongeveer een uur later komt het gaar en goudbruin weer tevoorschijn. Dan komt het moeilijkste van de avond: zorgen dat iedereen een gelijke portie krijgt. ;) 

Panettone

Panettone

Een Milanees nagerecht dat eigenlijk alleen met kerst gegeten wordt. Vroeger enkel voorbehouden aan de gegoede burgerij vanwege de bewerkelijke en lange voorbereiding, zij hadden personeel dat daar tijd voor had. Het brood, dat meer weg heeft van een cake vanwege de luchtige textuur, wordt gebakken in een hoge ronde bakvorm. Het deeg is onvolledig gekookt en bevat suiker, rozijnen en gekonfijt fruit. Althans, dat zit in het traditionele brood, door nieuwe wet-en regelgeving mag geen ongekookt deeg worden verkocht. Omdat je er ziek van zou kunnen worden. Wanneer de panettone de oven in is geweest wordt-ie ondersteboven uitgehangen, anders zou het brood vanwege de grote hoeveelheid boter ineenstorten. Je serveert de panettone in plakken met daarbij koffie, thee, warme drank of een zoete dessert wijn. En pas op, want anders ben je straks van de smaak zelf ondersteboven. 

Hopelijk heb je wat inspiratie op kunnen doen voor een Italiaans getint kerstmenu. Buena fortuna e buon appetito da parte di 24Kitchen. Of voor degene die minder bekwaam zijn in de Italiaanse taal: Veel succes en eetsmakelijk namens 24Kitchen.