Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Gevraagd naar hun favorieten, hebben experts duidelijk hun eigen voorkeuren. Behalve dan Rutger van den Broek en Janny van der Heijden, respectievelijk oud-winnaar en jurylid van het populaire tv-programma Heel Holland bakt. Die blijken unaniem.

,,Eén bakboek sprong er voor mij dit jaar uit. Het stond ook in de top vijf van Gouden Kookboeken”, laat Van der Heijden weten. ,,Dat is het Brits Bakboek van Regula Ysewijn, het Belgische jurylid van de Vlaamse versie van Heel Holland bakt. Dat is top.”

Van den Broek is het roerend met haar eens. ,,Het geeft een heel mooi beeld van de Britse bakcultuur, zowel zoet als hartig. Ik heb de cornish pasties uit het boek gebakken en die waren erg lekker.”

Culinair expert Colette Beijne heeft meerdere favoriete titels. ,,Mijn favorieten zijn de nieuwe uitgave van Appeltaart van Janneke Philippi en Moderne Franse patisserie van Gwenn Danis.”

Appeltaart van Philippi verscheen eind augustus en is niet helemaal nieuw. Het is een volledig herziene editie van het gelijknamige boek en bevat twintig nieuwe recepten. Een aantal oude ging eruit, aldus Beijne. ,,Waar nodig zijn recepten aangepast en ze zijn allemaal opnieuw gefotografeerd. Het is weer een prachtig boek geworden. Zoals altijd kloppen alle recepten en zijn ze niet moeilijk om te maken. Een must voor appeltaart-lovers... en wie is dat niet?”

De recepten in het boek Moderne Franse patisserie van Heel Holland Bakt-finalist 2017 Gwenn Danis noemt Beijne ‘een feest van herkenning’. ,,Ik blijk veel dezelfde herinneringen aan Frans gebak te hebben als Gwenn.”

Juist de combinatie van puur klassieke recepten, klassieke recepten met een moderne twist én moderne recepten is geweldig, vindt Beijne. ,,Allemaal voorzien van een persoonlijk verhaal van Gwenn en met basistechnieken, tips en weetjes. Samen met de mooie foto’s vind ik het een prachtig boek geworden dat ik steeds weer pak.”

Patisserielover en blogger Tessa Couperus heeft een chocoladeboek dat ze steeds weer gebruikt. In Chocolaterie van Hidde de Brabander staan veel bakrecepten, zegt de vrouw achter Patesserie. ,,Fantastische recepten, maar ook echt veel nuttige info voor de chocoladeliefhebber.” De bonbons met de naam ‘the passing of time’ uit dit boek zijn hier echt bij iedereen favoriet. De combi van bloedsinaasappel, speculaas en melkchocolade is echt fantastisch en ook het uiterlijk van de bonbons zorgt echt voor een wow-effect.”

Het andere boek dat ze – net als Beijne – veel gebruikte, was het bakboek van Gwenn’s Bakery. ,,Het is een zeer compleet en duidelijk boek om thuis met de prachtigste Franse patisserie-recepten aan de slag te gaan.” De chouquettes zijn volgens Couperus ‘echt een hit’. ,,Deze minisoesjes blijft iedereen eten.” 

Couperus heeft nog een tip voor de broodliefhebbers: het nieuwste boek van Levine van Doorne, Broodjes uit eigen oven. ,,Hét boek om te hebben. Het is net uit, dus ik heb nog niet veel gemaakt, maar de advocaatbroodjes zijn lekkere zoete, fluffy broodjes die er ontzettend leuk uitzien omdat ze in een muffinvorm worden gebakken.”

Isabel Boerdam, bekend van De Hippe Vegetariër, vindt het moeilijk om te kiezen. Ze wil in elk geval eer bewijzen aan Funky Vegan Bakboek van Emma Herngreen. ,,Dat verdient een speciale vermelding, omdat zij vegan bakken echt supercool maakt, of zoals ze het zelf zegt: vol, romig, zondig en zoet, maar dan dus plantaardig.” 

Toch gebruikt ze een ander boek nog meer. ,,Als ik moet kiezen, dan ga ik toch voor Het Makkelijke Bakboek van Rutger van den Broek, omdat ik stiekem niet zo’n enorm begaafde bakker ben en houd van ‘kleine moeite, groot resultaat’.