Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Voor je gaat watertanden: Amer raadt het niet echt aan om 's morgens een pizza te verorberen. Haar uitspraak zegt misschien minder over pizza dan over ontbijtgranen, die erg veel suiker kunnen bevatten. Want hoewel een pizzapunt veel calorieën bevat, voert de diëtiste aan dat er mogelijk meer eiwitten inzitten, dat hij belegd kan zijn met verse ingrediënten en dat hij minder suiker kan bevatten. Ontbijtgranen daarentegen kunnen de bloedsuikerspiegel laten crashen en bevatten weinig eiwitten.

"Het kan je verbazen dat een gemiddelde pizzaslice en een kom ontbijtgranen met volle melk bijna evenveel calorieën bevatten. Maar pizza bevat een grotere dosis proteïnen, die je voldaan houden en verzadigd gedurende de voormiddag. Bovendien bevat een punt pizza meer vet en veel minder suiker dan de meeste koude ontbijtgranen, zodat je geen vroege suikerdip ervaart."

Lees ook: Dit is de reden waarom jouw ronde pizza in een vierkante doos zit >

De Amerikaanse voedingsgoeroe antwoordde daarmee op een vraag van voedingssite The Daily Meal. "Mij zal je doorgaans niet bepaald van pizza noch ontbijtgranen zien smullen als ontbijt", zegt ze nog. "Ik ga voor een maaltijd met veel vezels en eiwitten. Die winnende combinatie houdt je voldaan, voorkomt een bloedsuikerpiek, geeft je metabolisme een boost en verhoogt de verzadiging."

Test

Een onderzoek uit 2016 toonde aan dat een grote kom Kellogg's Frosties negen theelepels suiker kan bevatten, hetzelfde als een glas frisdrank. De Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop nam enkele maanden geleden 320 verschillende soorten ontbijtgranen onder de loep. Slechts 109 van de geanalyseerde ontbijtgranen behaalden een goede score. Vooral havermout, havervlokken, granola en muesli met weinig of gezonde toevoegingen vallen onder de gezonde lijst. 

Onder de ongezonde varianten vinden we onder meer gesuikerde cornflakes, maar ook veel krokante ‘crunchy’ mueslivarianten met extraatjes zoals chocolade of karamel. Ontbijtgranen die zich specifiek op kinderen richten, zijn doorgaans suikerbommen: meer dan 80 procent van de kinderproducten uit de selectie van Test Aankoop bevatte veel te veel suiker.

Miniatuurvoorbeeld