Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Algemene tips

Tip 1: Ten eerste barbecue je natuurlijk altijd buiten. De rook van de barbecue bevat een hoge concentratie koolmonoxide en dat is giftig. Wanneer je de bbq binnen zet blijft die giftige rook binnen hangen en kun je er ziek van worden. 

Tip 2: Zorg dat je bbq stevig staat. Plaats hem op een vlakke, harde, onbrandbare ondergrond. De ruimte rondom de barbecue moet ook vrij zijn. Dat betekent: op een veilige afstand van heggen, schuttingen, stoelen, gordijnen en licht ontvlambare stoffen.

Tip 3: Houd kinderen, dieren en dronkaards uit de buurt, eventueel met een afzetlint.

Tip 4: Laat de barbecue staan. Verplaats nooit een brandende of (nog) warme barbecue.

Tip 5: Houd blusmiddelen bij hand. Dat kan een emmer met zand of water zijn, een brandblusser of een blusdeken. 

Tip 6: Pas op met licht ontvlambare kleding. Plantaardige vezels, bijvoorbeeld katoen vatten makkelijker vlam dan bijvoorbeeld synthetische vezels, zoals polyester. Stel je kleding vat vlam, kun je het vuur doven met water, door over de grond te rollen of met een deken. 

Tips voor een houtskoolbarbecue

Tip 7: Voor een houtskoolbarbecue gebruik je nooit spiritus, petroleum of benzine om vuur te maken, natuurlijk vanwege ernstig brandgevaar. 

Tip 8: Wel maak je het vuur aan met aanmaakhoutjes of -blokjes. ‘Verstop’ blokjes in de houtskool. Heb daarbij geduld. Het duurt zo een half uur voor de barbecue gebruiksklaar is.

Tip 9: Houd er rekening mee dat houtskool nog uren nagloeit, dus gooi er een dikke laag zand over.

Tips voor een gasbarbecue

Tip 10: Heb je een gasbarbecue, check dan altijd de datum op de gasfles. Zet de slang goed vast en controleer op eventuele gaten in de slang. 

Tip 11: Laat een gasbarbecue altijd buiten staan. Bij gaslekken kan gas zich verspreiden. Binnen wordt dat binnen de kortste keren een potentiële bom.

Tips voor een elektrische barbecue

Tip 12: Houd het droog. Regen, gemorst bier of opspattend water veroorzaken kortsluiting.