Er zitten wel wat haken en ogen aan de uitslag, want voor het afwassen moet je eerst een tekst over mindfulness lezen en vervolgens aandachtig afwassen. De deelnemers aan de studie werden voor de test in 2 groepen verdeeld, de eerste groep las de mindfulness tekst, terwijl de tweede groep simpelweg de afwas ging doen zonder de tekst te lezen. De tekst die de eerste groep las was de volgende:

“Tijdens het afwassen van de vaat zou men alleen de afwas moeten doen. Dit betekent dat tijdens het afwassen men zich er volledig van bewust moet zijn dat men de afwas doet. Op het eerste gezicht lijkt dat misschien een beetje gek. Waarom zoveel druk zetten op een simpele zaak? Maar dat is precies het punt. Het feit dat ik daar sta en was, is een wonderlijke realiteit. Ik ben volledig mezelf, volg mijn adem, ben me bewust van mijn aanwezigheid en bewust van mijn gedachten en acties. Er is geen mogelijkheid dat ik kan ronddolen als een fles die hier en daar op de golven wordt geslagen.”

Volgens het onderzoek, uitgevoerd door de Florida State University, heeft het lezen van de tekst als gevolg dat je 27 procent minder stress ervaart. Dit zou niet alleen opgaan voor afwassen, maar het bewust uitvoeren van alledaagse taakjes zou hetzelfde effect hebben volgens de auteurs van het onderzoek.

Lees ook: Waarom je meer eet als je gestrest bent >

De afwasmachine moet dus weg?

Nee, de bevindingen willen nog niet zeggen dat we allemaal onze afwasmachine bij het grofvuil moeten zetten en met de hand de afwas moeten doen. Het onderzoek analyseerde namelijk maar 51 studenten, dus meer onderzoek is nodig, maar de eerste berichten zijn positief.