Toetjesmaag

Je maag is net als een atleet en dus enorm flexibel. Dit betekent dat je maag braaf volgt en meerekt wanneer je wat lekkers eet. Bij een 'toetjesmaag' reserveert je maag (letterlijk) een plekje voor een dessert. Hoe dat kan? Volgens Marieke de Witt, diëtist en lifestyle-coach, houden mensen van zoet en vet eten. Dit wordt al gestimuleerd in je babyjaren wanneer je melk drinkt. Moedermelk bestaat namelijk uit suiker en vet. Dus van nature gaat er direct een seintje naar je hersenen wanneer je suiker proeft en daardoor krijg je dus plaats in je maag.

De tweede reden waarom je altijd ruimte over hebt voor een toetje heeft te maken met de maagwand. ‘Als je aan zoet eten denkt gaat je lichaam zich al voorbereiden op het eten ervan, onder andere door het aanmaken van speeksel. Ook geven de hersenen een signaal door aan de maag waardoor deze zich ontspant en voorbereid op de suiker-inname. Je hoeft er dus letterlijk alleen maar aan te denken en je maag maakt plaats voor die tiramisu. Dit is tegelijkertijd ook de reden waarom sommige mensen (wij!) lastig kunnen stoppen met het eten van iets zoets. Met elke hap komt er weer een stukje ruimte 'vrij'. 

Gevaarlijk?

Welnee! Een toetje op z'n tijd moet kunnen. Dus, tiramisu iemand?